Helseundersøkelser hedres

Helseundersøkelsen i Nord Trøndelag (HUNT) og Tromsøundersøkelsen ble 1. november tildelt Landsforeningen for hjerte- og lungesykes (LHL) ærespris.

- Gjennom disse undersøkelsene får vi unik kunnskap om folkesykdommer, livsstilssykdommer, helse og forebygging. Derfor har LHL valgt å gi vår ærespris for 2015 til disse unike forskningsmiljøene, sier Brit Hoel, leder i LHL.

Forskningsprogrammene er enestående ved at de gir mulighet til å følge utvikling i helse og sykdom i den samme befolkningen over flere år. Begge planlegger nye, store undersøkelser. Den syvende Tromsøundersøkelsen starter i 2015 og den fjerde HUNT-undersøkelsen starter i 2017. Begge helseundersøkelsene omfatter måling av høyde og vekt, blodtrykk og blodfettstoffer i den allmenne befolkningen, noe som er svært viktig for målrettet forebygging av hjerte- og karsykdom.

I år er det 40 år siden Tromsøundersøkelsen startet og 30 år siden HUNT-undersøkelsen ble igangsatt. Mens utgangspunktet for Tromsøundersøkelsen var den høye dødeligheten av hjerte-karsykdommer i nord, fokuserte HUNT1 på tuberkulosescreening og blodtrykksbehandling i allmennpraksis. Alle voksne i hele Nord-Trøndelag ble invitert til HUNT 1. Hele 90 prosent møtte til undersøkelsen, som viste at tuberkulose-screening av befolkningen i Norge ikke lenger var nødvendig. HUNT2 hadde et mer utvidet fokus på lungesykdommer hos voksne og ungdom, inkludert spirometri (lungefunksjonstest). Dette la grunnlag for forskning på allergi, astma og kols.

HUNT har i tre undersøkelser gjennom 30 år lagt vekt på folkehelsearbeid og forebygging av sykdom. Resultatene undersøkelsen har hatt stor betydning for behandling av høyt blodtrykk i Norge, og har bidratt til retningslinjer for behandling av lungesykdommer. 120 000 personer har samtykket til at anonymiserte helseopplysninger kan brukes i godkjente forskningsprosjekter, og nesten 80 000 har avgitt blodprøver.