Røyking gir klasseskille

F14-01-044.eps

Ill: Yay Micro.

Folk med lav utdanning har flere dårlige vaner som påvirker helsa i feil retning enn folk med høy utdanning har. Mens det i noen land er overvekt eller manglende fysisk aktivitet som er viktigst, er det røykingen som skaper klasseskillene i Norge.

- Vi ser nå ettervirkningene av store sosiale forskjeller i røyking i Norge over tid. Sosiale forskjeller i røykerelatert dødelighet er enorme i Norge, og særlig kommer norske kvinner dårlig ut, sier professor Terje Andreas Eikemo ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU.

Eikemo har ledet et flerårig EU-prosjekt bestående av 70 forskere fra over 20 land som har regnet ut potensialet for å redusere ulikheter i dødelighet i Europa. Prosjektet har allerede resultert i flere internasjonale publikasjoner.

- Røyking var lenge et høystatusfenomen, og da vi ble gjort oppmerksomme på skadevirkningene var det de høyt utdannede som tok konsekvensene av dette først. Etterslepet er dessverre stort blant dem med lavere utdanning, og særlig blant kvinner, sier Eikemo.

Les mer på gemini.no og forskningsnytt.no:

http: //gemini.no/2013/12/royking-skaper-klasseskille-i-folks-helse/

http: //www.forskning.no/artikler/2013/desember/374714