Anmeldelser

Pappa'n min er syk i tankene sine

Anne Kristine Bergem

F14-01-028.eps

Psykiater Anne Kristine Bergem har skrevet historien om Daniel, som har en far som er alvorlig psykisk syk.

Boken representerer en ny sjanger, idet det både er en barnebok og en fagbok - altså en fagbarnebok eller barnefagbok.

I boken følger vi Daniel i dagene før og etter at faren blir innlagt på psykiatrisk sykehus med en psykosediagnose. Vi opplever farens sykdom gjennom Daniels tanker og atferd, i hans samspill med moren og i hans møte med en som møter ham på sykehuset.

Daniel lurer på hvorfor faren er som han er, han er usikker og redd for å si eller gjøre noe galt. Og han blir sint. Han skjønner ikke denne sykdommen - og han lurer på hva slags sykehus dette kan være, når han kommer til det psykiatriske sykehuset.

Som en som har egen erfaring med oppvekst og senere liv med en alvorlig psykisk syk forelder opplever jeg Daniels historie som realistisk. Jeg kjenner meg igjen i mye av det Daniel viser i boken. Dette betyr selvsagt ikke at alt er likt for alle. Dessuten har noe forandret seg siden slutten av 60- og 70-80-tallet. Den gangen var det ingen som hadde som oppgave å tenke spesielt på barna til syke foreldre. Det er nemlig ikke så lenge siden lovverket som sier at alle helseforetak må ha personell som har spesielt ansvar for barn som pårørende til syke voksne kom på plass.

Bergems egen sønn var en av forfatterens konsulenter da hun arbeidet med boken. Da han ble spurt om hva han satt igjen med etter å ha lest den ferdige boken sa han: - Jeg synes jeg lærte litt av den, og så ble jeg litt lei meg.

Historien har nemlig ingen lykkelig slutt. Den slutter litt brått, er min opplevelse. Og akkurat som i det virkelige liv er fortsettelsen åpen. Det kan bli bedre og det kan bli verre. Samtidig kan det som ikke er bra bli til å leve med, både for den som er syk og den som er pårørende. Og det kan bli lettere for barn å leve med at mor eller far er syk. Det kan denne boken bidra til.

Selv sier forfatteren at det også for voksne er vanskelig å forstå hva en psykose er hvis man ikke jobber innenfor fagfeltet. - Det er for å gi voksne og barn et felles språk for å snakke om psykose at boken er skrevet, sier Bergem.

«Pappa'n min er syk i tankene sine'» er tenkt lest høyt for barn i førskolealder, og tanken er videre at den skal stimulere til samtale. Teksten er supplert med forslag til spørsmål de voksne kan stille barna. Slik kan boken fungere som et verktøy for voksne som møter barn som har det vanskelig, og lette kommunikasjonen mellom barn og voksne i barnehagen, på skolen, i helseyrker - og hjemme.

Bak i boken er det en voksenveileder som gir informasjon om barns informasjonsbehov og råd om hvordan boken kan brukes. Veilederen gir også innføring i hva en psykose er, symptomer, årsaker og behandling og i hvordan psykose kan påvirke barn og foreldre.

Helsearbeidere kan gjennom sin økte forståelse være med på å hjelpe barn som har det vanskelig på grunn av mors eller fars sykdom. Det kan gjelde tannleger også, som er en gruppe helsepersonell som møter barn jevnlig og gjennom hele oppveksten.

Da boken ble lansert i slutten av november 2013 sa lederen av Barns Beste, Siri Gjesdahl, at det er sjelden en psykiater er opptatt av pasientens barn. Det er også min erfaring. Anne Kristine Bergem fortjener en stor takk for å ha skrevet norgeshistoriens første barnebok om psykiske lidelser.

Boken er gitt ut i samarbeid med Barns Beste, Nasjonalt kompetansenettverk for barn som pårørende. Den er tilpasset barn i barnehage- og førskolealder og er illustrert med fargerike tegninger. Boken er gitt ut på Fagbokforlaget. ISBN 978-82-450-1549-2

Ellen BeateDyvi