Årets gule hefte - endringer

Det velkjente «gule heftet» med formell tittel «Folketrygdens stønad til dekning av utgifter til tannbehandling for 2014» inneholder en del endringer.

Tannløse underkjever

Det er innført et 15. innslagspunkt «Helt eller delvis tanntap uten egne tenner i underkjeven». Den tilhørende teksten er formulert slik:

«Det ytes stønad til personer med helt tannløs underkjeve som på grunn av slag, allmennsykdommer, anatomi eller andre forhold ikke er i stand til å kunne bruke løstsittende protese. Det ytes stønad til 2 implantater og en dekkprotese festet til disse implantatene. Stønaden ytes til personer som ikke har rettigheter etter tannhelsetjenesteloven eller som ikke fyller andre gjeldende vilkår for trygdens stønad til tannbehandling, (som eksempelvis stønad ved tanntap pga periodontitt.)

Stønaden ytes kun etter takstene 424 og 320. Ved behov ytes også stønad etter takstene 419 og 423.

Pasienter som faller inn under ovennevnte stønadsordning til protese i underkjeven, og som er tannløs i overkjeven, ytes stønad til nødvendig ny protese i overkjeven etter takst 321. Det ytes ikke stønad til implantatforankring av protese i overkjeven.

Stønad til protese i overkjeven under dette punkt ytes etter honorartakst.«

Takstene det refereres til er:

424: 2 implantater ved tannløs kjeve

320: Dekkprotese på to implantater ved tannløs kjeve

321: Hel overkjeveprotese

Takstene 419 og 423 gjelder vevsregenerering og bentransplantasjon.

Agenesier

Det gis ikke lenger stønad for behandling av agenesier av første og andre premolar. Hvis samme person har agenesi av flere enn to premolarer kan det gjøres unntak.

Teksten under innslagspunkt 14

Det er tatt inn en ny tekst i fjerde avsnitt under dette punktet:

«Det må journalføres og dokumenteres hvorfor tenner eventuelt går tapt og hvorfor de ikke kan beholdes. Begrunnet prognose for tenner/tannsett som følge av planlagt behandling skal journalføres. Varig sykdom og/eller varig nedsatt funksjonsevne ved undersøkelsestidspunktet skal dokumenteres ved erklæring fra relevant lege eller psykolog.«

Tidligere sto det i dette avsnittet:

«Sterkt nedsatt evne til egenomsorg må dokumenteres ved erklæring fra relevant lege eller psykolog.«

Betydningen av journalføring presiseres altså her. Mange av de refusjonsdiskusjonene som kan oppstå skyldes erfaringsmessig mangelfull journalføring.

Stønad til undersøkelse av eldre

Stønadsordningen med tannhelseundersøkelse for personer på 75 år og eldre opphører 1. januar 2014.

Takstene

De fleste takstene er oppjustert med 3,5 %. Under takstgruppe C er fyllingstakstene økt med mer enn dette, spesielt refusjonstakstene har fått en merkbar økning.

Takstene 320, 321 og 424 for tannløs underkjeve er nye, som nevnt ovenfor.

Tekster i takstene

Takst 304 har nå ordlyden «Helkrone i gull og/eller ceram, porselensinnlegg 4 flater og mer» mot tidligere «Helkrone med eller uten fasade, gull-/porselensinnlegg 4 flater og mer». Refusjonen er som tidligere.

Takst 312 har nå ordlyden » Partiell protese med støpt metallskjellett» mot tidligere «Partiell protese». Dette gir en endring i bruksområdet.

Takst 313 har fått ordlyden » Rebasering/reparasjon. Enkle trådklammerproteser» mot tidligere

«Rebasering». Dette er en presisering av bruksområdet.

Takst 401: «Ukomplisert ekstraksjon av tann eller rot» har fått tilleggssetningen: «Taksten kan brukes i

kombinasjon med takst 514». Den samme setningen er innført for takst 402.

Takst 416 har fått beskrivelsen «Taksten kan brukes ved blottlegging av retinerte tenner i forbindelse med kjeveortopedi på personer over 20 år».

Takst 418 har fått beskrivelsen «Taksten kan brukes ved fjerning av fibrøs kjevekam, hypertrofisk fibrøst bindevev ved benresorpsjon mv. Taksten kan ikke brukes ved frilegging av prepareringsgrenser eller tilhelingsskruer ved implantatbehandling.«

Takst 509 - det er foretatt en mindre tekstkorreksjon.

Takst 705 har fått omformulert siste avsnitt til «taksten kan ikke kombineres med andre takster».

Sammenfatning

Stønadsordningen for pasienter 75+ er opphørt og de avsatte midlene er fordelt til andre områder.

Pasienter med tannløse underkjever er tilgodesett med stønad til to implantater og dekkprotese i underkjeven - og hel overkjeveprotese ved behov.

Agenesipasienter må ha mer enn to premolaragenesier for å kunne utløse stønad. Agenesier av andre tenner omtales ikke i denne sammenhengen.

Refusjonstakstene for fyllingsbehandling er økt mer enn de øvrige takstene.

Aril JulNilsen 

Fagsjef NTF