Tilbakeblikk

1914

Referat fra årsmøtet 1913

Formannen S. Glad åpnet NTFs årsmøte 1913 med følgende tale:

«Mine damer og herrer! Jeg skal herved faa lov til at erklære aarsmøtet aapnet, idet jeg vil ønsek alle dem, som har hat anledning til at komme saa tidlig, velkommen. En speciel velkomst vil jeg faa lov til at ytre likeoverfor de to æresmedlemmer, som har set sig i stand til at være tilstede: hr. Smith-Housken og hr. Kaas.» Og han avsluttet slik:

«Jeg maa ytre min beklagelse over, at tandlægerne som sædvanlig er saa svært lite præsise. Et møte med et langt program er bestemt til kl. 9; kl. 9 er ingen kommet, og kl. 10 er der kommet 30.«

Januar - februar 1914, 3dje hefte

1964

Behov for kjeveortopeder

Jeg skal gjerne gå med på at mine tall for behovet for kjeveortopeder er for høye, men jeg vil få minne om statsråd Sivertsens svar i Stortinget sist høst på et spørsmål fra stortingsrepresentant Langeland om behovet for kjeveortopeder. Statsråden oppgir behovet til 300 kjeveortopeder, dvs. dobbelt så mange som Engh og Berg oppgir. Jeg vet ikke hvor statsråden har sine opplysninger fra, men min artikkel ble offentliggjort efterat saken var i Stortinget, så den kan ikke ha hatt noen innflytelse på vurderingen.

Erik Alexanders svar på debattinnlegg av Olav Engh og Rolf Berg.

Februar 1964, hefte 2

2004

Stor utredning på trappene

Helseministeren ble gjengitt i en VG-artikkel på nettet før jul. Det ga oss litt mer innsyn i den forestående utredningen av tannhelsetjenesten. I skrivende stund er vi ikke kjent med detaljene i mandatet, men vi vet at det er avsatt tre millioner kroner til arbeidet, og at det skal nedsettes et offentlig utvalg. Dette er resultatet av gjentatte forespørsler fra Stortinget, og begrunnelsen for arbeidet er ifølge artikkelen «å sikre en god offentlig tannhelsetjeneste over hele landet».

Utgangspunktet synes å være mangelen på tannleger i Den offentlige tannhelsetjenesten. For å oppnå bedring i rekrutteringen til DOT generelt, og til distriktene spesielt, skal man drøfte «hvilke verdier, hovedprinsipper og hensyn som skal ligge til grunn for DOT i fremtiden». Videre heter det: «Bruk av egenandeler skal vurderes i denne sammenhengen. En slik finansiering kan utvide det offentlige engasjement innenfor dagens rammer.»

Carl Christian Blich i «Presidenten har ordet»

Februar 2004, nr.2