Helt nytt - og mye som før

LEDER-EllenBeate.eps

Det er alltid noe nesten magisk med et nytt år, for meg: Følelsen av en ny start, av at jeg legger noe bak meg, og at en ny måte å tenke på eller gjøre ting på kan komme - bare fordi vi har bestemt oss for å dele opp solens og jordens samspill med hverandre på den måten vi har gjort. Uansett årsak; jeg liker nytt år. Jeg merker at det er noe som forandrer seg, hvert år.

Og så er det noe som fortsetter som før. Nordiske temahefter, for eksempel. Dette er 20. gang de nasjonale danske, finske, svenske og norske tannlegetidsskriftene gir ut to utgaver ved årets begynnelse inneholdende de samme vitenskapelige artiklene, forfattet av bidragsytere fra alle fire land.

I år handler det om digitale teknikker. I forordet heter det at digitaliseringen av informasjon unektelig har hatt en gjennomgripende effekt på samfunnet, og at å skildre den digitale utviklingen er som å forsøke å illustrere noe foranderlig som stadig er i bevegelse. Risikoen for at man fanger øyeblikksbilder som snart mister aktualitet er der. Tross dette er det påkrevet at tannleger har kunnskap om digitaliseringens påvirkning på odontologien, dens muligheter og umuligheter, fordeler og ulemper.

Når vi samarbeider og publiserer samtidig, slik vi gjør i temaheftene, samler og sprer vi aktuell og oppdatert kunnskap innen et spesifikt felt hvert år, til lesere i alle fire land på jakt etter ny spesialisert fagkunnskap. Med dette bidrar vi også til samarbeid på tvers av de nasjonale grensene, og jeg tror vi bidrar til å opprettholde en nordisk identitet, om enn i liten skala - og innenfor vårt lille felt.

Vi som publiserer på de tre skandinaviske språkene er også med på å holde både det språklige fellesskapet og det språklige mangfoldet ved like. Fortsatt i liten målestokk.

Jeg liker nordisk samarbeid. Vi er ikke flere med enn at det er relativt oversiktlig og nokså greit gjennomførbart, med gode muligheter for gode resultater. Vi er som regel ikke mer ulike enn at likhetene er større enn forskjellene. Derfor har det nordiske samarbeidet gode muligheter til å kunne fungere uten altfor mange regler og altfor mye administrasjon. Vi trenger nesten bare å bestemme oss for å være sammen. Og så går resten nesten av seg selv. Jeg sier nesten. For det ligger naturligvis mye arbeid og god vilje bak et samarbeid som holder seg levende år etter år.

Samarbeidet om utgivelsene av temaheftene er faktisk både tungt og krevende, og dermed svært givende og verdifullt. Slik er det i så å si alle livets forhold. Det kan godt være bryet verdt og vel så det, selv om det ikke er like lett og greit alltid.

Redaktøransvaret for de nordiske temaheftene går på omgang, og i år er det svenskene som har ansvaret for utgivelsene. Det er ingen liten oppgave de har hatt. Mange forfattere har vært involvert, og prosessen mot ferdig resultat er ofte både lang og kronglete, både for dem som skriver, og for dem som skal sørge for at alt blir som det skal for at det skal holde mål.

Vi håper leserne setter like stor pris på det nordiske samarbeidet som vi i redaksjonen gjør, og at resultatet av innsatsen med å få årets utgaver publisert kommer til nytte i det daglige arbeidet som tannlege.

Samtidig ønsker jeg alle Tidendes lesere et godt nytt år.

Ellen BeateDyvi