Universitetslærer tapte

Oslo tingrett har kommet frem til at Universitetet i Oslo (UiO) var i sin fulle rett da institusjonen ga 59-åringen sparken i oktober 2012 for grov uforstand i tjenesten og for grovt å ha krenket sine tjenesteplikter, skriver Dagbladet.

UiO har blant annet lagt vekt på at mannen skal ha utsatt to kvinnelige studenter for seksuell trakassering i henholdsvis 2010 og 2011.

Han skal også ha oppført seg upassende overfor flere andre studenter og en kollega.

Den tidligere universitetslæreren mente seg urettmessig oppsagt fra sin stilling ved Institutt for klinisk odontologi. Han saksøkte UiO og krevde 2,3 millioner kroner i erstatning for tapt arbeidsinntekt.

Rettssaken startet 30. oktober i fjor i Oslo tingrett og pågikk i tre dager.

Retten fikk høre historiene til flere kvinner som har følt seg seksuelt trakassert av 59-åringen.

En kvinnelig student fortalte at han skal ha dyttet henne inn på et materialrom og sagt at «jeg skal gi deg litt ferskt kjøtt, jenta mi».

I retten benektet den tidligere universitetslæreren dette forholdet, som skal ha skjedd i 2011, samt flere andre angivelige forhold av seksuell trakassering som ble redegjort for under rettsforhandlingene.

Oslo tingrett kommer likevel, riktignok under dissens fra én av de to meddommerne, til at UiO hadde grunnlag for å avskjedige ham.

- Flertallet mener (x) trakasserte kvinnelige studenter i 5. semester høsten 2008, høsten 2009, høsten 2010 og da han vikarierte som veileder for 6. semesterstudenter under den såkalte «gulluka» i mai 2011. Også hans opptreden overfor kollega (y), var trakasserende, heter det i dommen.