Zendiumpris til prosjekt for utsatte barn

Zendims Torbjørn Wilhelmsen (til høyre) med to av tre prisvinnende fylkestannleger: Helene Haver fra Rogaland og Arne Åsan fra Hordaland.

Fylkestannlegene i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane samarbeider for å avdekke omsorgssvikt og overgrep mot barn. Kompetansenettverk Vest - tannhelse, omsorgssvikt og overgrep mot barn, heter prosjektet.

Barnemishandling er vanligere enn det offisielle tall tyder på. Kompetansenettverket skal styrke den offentlige tannhelsetjenesten med å avdekke slike forhold og derved hjelpe barna til en bedre oppvekst. I juni ble initiativet belønnet med Zendium-prisen i forebyggende tannhelsearbeid 2013. Prisen ble delt ut under Samfunnsodontologisk forum i Bodø 13. juni.

Psykologer hevder at uoppdaget barnemishandling og omsorgssvikt er vår tids største utfordring. Undersøkelser i Norge tyder på at storparten av barn og unge som blir utsatt for fysisk mishandling eller seksuelt misbruk ikke blir oppdaget og ei heller diagnostisert.

Tannhelsepersonell er det eneste helsepersonell som behandler alle barn og unge mellom null og 18 år regelmessig gjennom hele oppveksten og er derfor i en unik posisjon når det gjelder å avdekke ulike former for omsorgssvikt. Det være seg pasienter som kommer med fysiske skader i hode- og halsregionen, skade på tenner, alvorlig karies i ung alder til tross for opplæring og oppfølging, vedvarende manglende oppmøte, unormalt samspill med foresatte, ekstrem behandlingsvegring, rusede pasienter eller rusede foresatte.

For å sikre faglig og tverrfaglig kompetanse til tannhelsepersonell har tannhelsetjenestene i de tre vestlandsfylkene inngått formelt samarbeid med Statens Barnehus Bergen, Statens Barnehus Stavanger, RVTS Vest og barneklinikken ved Institutt for klinisk odontologi, Medisinsk-Odontologisk fakultet, Universitetet i Bergen. Samarbeidet er unikt og viktig og har bidratt til økt faglig trygghet hos alle parter, samt skapt ringvirkninger langt utenfor kompetansenettverket, skriver Zendium i en pressemelding.

I begrunnelsen for tildelingen av prisen på 65 000 kroner heter det at samarbeidet er faglig godt forankret, det kan vises til resultater og at samarbeidskonseptet både kan utvikles videre til å inkludere flere helsedisipliner og at modellen kan overføres og brukes i andre regioner i landet.