Tilbakeblikk

1913

Statens Tandlægeinstitut

Institutets styre, som allerede høsten 1911 uttalte sig for en utvidelse av elevantallet ved skolen, vil nu gjenta sit forslag herom. Efter dette forslag skulde institutet fra næste aar kunne opta 18 studenter i første klasse. Men først maa skolen flytte, da de lokaler den nu raader over i Tordenskjoldsgate 9 blir for smaa. Leiekontrakten utløper i oktober 1914. Hvor institutet efter den tid faar lokaler er endnu ikke avgjort; foreløbig har man fæstet sig ved en gaard paa hjørnet av Edv. Stormsgate og Pilestrædet.

Ogsaa i aar er det et par løitnanter blandt de studenter som har søkt om optagelse i 1ste klasse. Da den ene av disse løitnanter ikke har kunnet skaffe betryggende erklæringer for, at hans militærtjeneste ikke vil komme iveien for skolesøgningen, er han ikke blit optat.

Juli-august 1913, 6te hefte

1963

Møte i Østfold Tannlægeforening

Møtet ble avholdt på Mysen 16. november med ca. 30 medlemmer til stede. Etter en liten debatt om amalgamsaken, ble ordet gitt til kveldens foredragsholder, rettsodontologen Ferdinand Strøm. Han orienterte oss først litt om rettsodontologi. Denne har andre formål enn vanlig odontologi, men odontologisk lære er en forutsetning for utøvelse av rettsodontologi.

Strøm fortalte så om brannen på Stalheim Turisthotell i 1959. Brannen krevde 25 menneskeliv. Mange av ofrene var så forbrente at det var funn i forbindelse med tennene som gjorde identifikasjon mulig.

Til sist ga Strøm oss et innblikk i Torgersen-saken, der et bitt i myrdedes bryst sterkt bidro til å felle tiltalte. Denne saken er for øvrig utførlig behandlet i Kriminalteknisk Tidsskrift nr. 10, 1959.

Juni 1963, hefte 6

2003

Få klagesaker helt til topps

Det er ikke mange klagesaker mot tannleger som når helt frem til Statens helsetilsyn. De fleste saker løses i NTFs egne klagenemnder eller hos Helsetilsynet i det enkelte fylke, det som tidligere het Fylkeslegen. I hele fjor mottok Helsetilsynet sentralt 10 saker som angikk tannleger, enten i form av klager eller opplysninger om hendelser som tilsynet er forpliktet til å følge opp. Seks saker førte til reaksjoner i form av advarsel, men ingen saker endte opp med tap av autorisasjon, forteller underdirektør Kristin Cordt-Hansen i Avdeling for tilsynssaker i Statens helsetilsyn.

Juni 2003, nr. 8