Syk i ferien

Ferien skal være tiden for å nyte livet og hente seg inn, men man kan også bli syk i ferien og arbeidstakere som blir syke i ferien, har ofte rett på nye feriedager samme år.

For at den ansatte skal ha rett på å få nye feriedager på grunn av sykdom i ferien, må imidlertid flere vilkår være oppfylt.

I følge Lov om ferie (ferieloven) § 9 må arbeidstaker ha vært 100 prosent arbeidsufør i minst én uke av ferien, det vil si seks virkedager, for å få rett til erstatningsferie. I ferieloven regnes lørdag men ikke søndag som en virkedag. Det er imidlertid verdt å merke seg at sykdom på fridager før eller etter ferien ikke teller med i beregningen.

Eksempel

Linda har sin siste arbeidsdag før ferien fredag 12. juli og reiser rett til hytta samme kveld. I løpet av natten blir hun syk og lagt inn på sykehus. Hun er sengeliggende og 100 prosent arbeidsufør helt frem til og med fredag 19. juli. Linda har vært arbeidsufør i seks virkedager, men har ikke rett til å få erstattet ferien fordi feriedagene hennes først startet å løpe mandag 15. juli. Dermed har hun bare vært arbeidsufør i fem virkedager. Dersom hun hadde vært syk også lørdag 20. juli ville seksdagerskravet vært oppfylt og hun ville hatt rett på å få erstattet en ukes ferie.

Enkelte avtaler inneholder bestemmelser som senker kravet til antall dager med sykdom før man har rett til å få erstatter ferien. Veiledende avtale om lønns- og arbeidsvilkår for tannhelsesekretærer (mønsteravtalen) inneholder ingen slik bestemmelse.

Ferieloven § 9 krever at sykdommen må dokumenteres med legeerklæring (sykemelding) for at den ansatte skal ha rett til å få erstattet feriedagene.

Videre sier ferieloven at arbeidstaker må fremme krav om å få ny ferie uten ugrunnet opphold etter at arbeidet er gjenopptatt. Bestemmelsen tolkes slik at fristen for å kreve erstattet feriedagene normalt settes til to uker etter at man er tilbake på jobb. Fristen er ikke absolutt og hvis den ansatte har hatt en god grunn for å vente med å fremme kravet, må arbeidsgiver godta et krav som fremmes noe senere enn dette.

Hvis en ansatt oppfyller vilkårene for å få hele eller deler av ferien sin erstattet, er det viktig å vite at det kun er de feriedagene vedkommende har vært 100 prosent sykemeldt som vil bli erstattet. Resten av feriedagene anses som avviklet.

Den utsatte ferien legges til den gjenstående delen av ferieåret (kalenderåret). Dersom en arbeidstaker har blitt syk i hovedferieperioden (1. juni - 30. september), har ikke vedkommende rett til å få ta den utsatte ferien innenfor den samme hovedferieperioden, men arbeidsgiver kan selvfølgelig gå med på dette dersom det er gjennomførbart.

Dersom den utsatte ferien ikke kan bli avviklet i løpet av ferieåret på grunn av sykdom, kan arbeidstaker kreve å få overført inntil to uker ferie til neste år. De to ukene kommer i tillegg til eventuell annen ferie som kan overføres til neste år etter andre bestemmelser.

Det er ikke slik at arbeidstaker har plikt til å overføre ferie ved sykdom. I tilfeller der 100 prosent arbeidsuførhet har vart så lenge at det ikke er mulig å avvikle ferie før ferieårets slutt, har arbeidstaker rett til å få ferien utbetalt i stedet for å overføre den.

Det er kun egen sykdom som gir rett til å få erstattet ferie.

For å ha rett til sykepenger må man oppholde seg i Norge eller i et EØS-land. Dersom en arbeidstaker skulle være uheldig og bli syk på reise utenfor EØS, har vedkommende rett til å få erstattet de feriedagene hun er syk utenfor EØS, men får kun feriefritid og ingen penger ettersom det ikke betales sykepenger. Norske leger har ikke anledning til å tilbakeføre en legeerklæring til datoen man blir syk i utlandet, selv om du har vært i kontakt med legen på telefon da du ble syk. Det er derfor ikke (av den grunn) noe poeng i å ta kontakt med fastlegen hjemme hvis man blir syk i utlandet i ferien.

Lin MuusBendiksen 

Seniorkonsulent i NTF