Kjeveortopedi - offentlige takster og egenbetaling

Når Helsedirektoratet inviterer NTF til dialogmøter om stønad til tannbehandling, regner jeg med at også fordelingen av trygdemidlene blir diskutert. Vi håper alle på friske penger, men staten stiller neppe med ubegrensede midler. Da er det viktig at både NTF og spesialistforeningene vet hvorfor kjeveortopedisk behandling av barn dekkes over trygden og ikke over De offentlige tannhelsetjenestens budsjetter, og at de kan refusjonsreglene så godt at de ser konsekvensene av endringer. Dette er den eneste tannbehandling barn må betale for, og en bør derfor være ekstra på vakt mot uønskede utslag.

De siste årene har trygdens takster for kjeveortopedi stått nesten stille, mens takstene for resten av tannhelsefeltet har fulgt prisutviklingen. Når NTF så ber oss tenke bedriftsøkonomisk og øke prisene når driftskostnadene øker, gir dette større utslag for kjeveortopediske pasienter enn NTF kanskje er klar over.

Dersom en kjeveortoped beregner for eksempel 20 prosent mellomlegg, noe som er vanlig, er 80 prosent av den totale omsetningen låst av de offentlige takstene og kan ikke økes. Hvis det likevel skal kompenseres for en kostnadsøkning på eksempelvis tre prosent må hele prisøkningen legges på mellomlegget som da må økes med 15 prosent. Mellomlegget betales av pasienten, og egenbetalingen vil øke tilsvarende, mest for de med høyest refusjonsprosent og størst behandlingsbehov. Da blir det fort for dyrt for mange barnefamilier.

Nøyaktig dette skjedde da alle kjeveortopeder måtte innføre Norsk Helsenett. Trygdens takster sto stille, og verken NHN-økningen eller øvrige kostnadsøkninger ble kompensert. Strengt driftsøkonomisk burde da egenbetalingen økt med 15-20 prosent.

Hvis denne utviklingen får fortsette, vil ikke bare egenbetalingen øke uforsvarlig, men hele prinsippet i refusjonsordningen (lavest egenbetaling for dem med størst behandlingsbehov) vil undergraves. Det er derfor svært viktig at trygdens kjeveortopediske takster reguleres i takt med pris- og kostnadsutviklingen, og jeg håper NTF kan kommunisere dette på en god måte til myndighetene.

Tor E.Torbjørnsen