Stortingsvalget 2013:

Tannhelse i partiprogrammene

Mandag 9. september er det igjen tid for å gjøre sin borgerplikt, nemlig avgi stemme ved valget til nytt Storting for perioden 2013-2017. Og selv om det kanskje ikke er avgjørende for hvilket parti du velger å stemme på, kan det være interessant å vite hva de sju partiene som i dag er representert på Stortinget har tatt med om tannhelse i sine respektive programmer.

Arbeiderpartiet

Velferdssamfunnet: En mobilisering for folkehelse og forebygging

Folkehelsetiltak på mange områder har sikret flertallet av befolkningen god tannhelse og dermed relativt lave utgifter til videre forebygging og behandling. God tannhelse henger nøye sammen med resten av folkehelsen, og det må derfor legges til rette for god kontakt mellom tannlegene og resten av helsetjenesten.

Arbeiderpartiet vil sikre alle mot de store utgiftene. Arbeiderpartiet vil innføre et egenbetalingstak for nødvendig tannbehandling og 75 % dekning av overskytende utgifter.

Arbeiderpartiet vil fortsette arbeidet for at alle skal være sikret en god tannhelse. God forebygging og tilgang på tannhelsetjenester over hele landet er viktig. Jevnlige tannhelsekontroller er et effektivt forebyggende tiltak. For å legge et godt grunnlag er det viktig å stimulere til at ungdom går til tannlegen. Arbeiderpartiet vil derfor utvide rabattordningen for ungdom til flere årskull. Arbeiderpartiet vil innføre skjermingsordninger på tannhelseutgifter til personer med svak økonomi og dårlig tannhelse. Vi vil vurdere om stønad eller egenandelstak treffer behovet best. Tannstatus og behov for behandling skal defineres ut fra klart definerte kriterier fastsatt av myndighetene. Arbeiderpartiet vil fortsette å forbedre ordningene for refusjon gjennom folketrygden til spesielle diagnoser.

Arbeiderpartiet vil øke honorartakstene for grupper med sjeldne medisinske tilstander, også etter fylte 20 år, for personer med diabetes og personer med kreftdiagnoser/kreftbehandling som påvirker tannstatus.

Arbeiderpartiet vil gå fra refusjonstakst til honorartakst for personer med munntørrhet og vil sikre at disse får behandling tidligere enn i dag.

Arbeiderpartiet vil:

Videreutvikle forebyggende arbeid for god folketannhelse.

Sosialistisk Venstreparti

Helse: Tannhelse

Tennene er en viktig del av helsen vår. Likevel er tannhelse ikke dekket av det offentlige slik andre sentrale helsetjenester er. I dag er selv små tannhelsebehandlinger så dyre at mange ikke har råd til å gå til tannlegen. Det er store prisforskjeller mellom tannleger, og det har blitt avdekket mange tilfeller av overbehandling.

SV vil gjøre tannbehandling rimeligere. Vi vil først dekke tjenestene til dem som trenger det mest, før vi gradvis innfører en maksgrense for egenbetaling for alle nødvendige tannhelsetjenester. Parallelt er det viktig å innføre priskontroll på tannhelsetjenester, og tilsynet må styrkes for å unngå spekulativ overbehandling.

SV jobber for:

At tannhelsen må bli en del av folketrygden. Å gjøre tannhelse til en del av det ordinære helsesystemet. Målet er at all nødvendig tannbehandling skal være betalt av fellesskapet med en egenandelsgrense på maksimum 2500 kroner.

Senterpartiet

Deling av samfunnsgoder: Helse - forebygging framfor reparasjon

Senterpartiet vil:

ha gratis tannhelsebehandling fram til 21 år

utvide Folketrygdens ansvar for å dekke utgifter til tannhelse til flere grupper med spesielle behov i tillegg til de grupper som så langt har kommet inn under slike ordninger

Høyre

Helse: Lokalt helsetilbud

Høyres løsninger:

Øke støtten til tannbehandling til dem som har store tannhelseutgifter og dårlig økonomi.

Fremskritspartiet

Helse og omsorg: Tannhelse

Fremskrittspartiet mener at tannhelsetjenesten må styrkes, både i forhold til økt utdanning av tannhelsepersonell og gjennom bedre refusjonsordninger. Tannlegene må være en integrert del av helsesektorens samhandling. Samhandling er nødvendig både i forhold til pasientsikkerheten, fellesinnsatsen mot livsstilssykdommer og for å sikre pasientenes økonomiske rettigheter. Tennene er en del av kroppen, og sykdom i munnhulen må derfor ses på som en ordinær diagnose.

Pasienter som mottar hjemmesykepleie eller sykehjemstilbud skal kunne fortsette hos sin faste tannlege, og kostnader for dette refunderes fra det offentlige på lik linje med det en offentlig tannhelseklinikk ville fått for samme type behandling.

Fremskrittspartiet vil:

Opprettholde og videreutvikle satsingen på forebyggende tannhelse, med særlig fokus på unge og på syke eldre.

Legge til rette for økt utdanning av tannhelsepersonell.

Stimulere til samhandling mellom tannhelsetjenesten og den øvrige helse- og omsorgstjenesten.

Bedre refusjonsordningene for sykdomsrelatert tannbehandling, og på sikt redusere kostnadene til egenandeler på lik linje med øvrig helsebehandling.

Venstre

Helse: Tannhelse

Pasienter med svak økonomi må gis rett til en forsvarlig tannbehandling. Utsatte grupper må få fullfinansiert sine tannhelseutgifter gjennom offentlige støtteordninger, og grupper med særlige behov må inkluderes i trygdesystemet.

Mange som har behov for nødvendige inngrep kommer i dag inn under en refusjonsordning for en pasientgruppe. Venstre vil på sikt utvide den offentlig finansierte tannhelsebehandlingen for alle, slik at flere får dekket deler av utgifter til større inngrep. Dette skal også medføre en forenkling av refusjonssystemet.

Venstre vil:

Utvide tannhelseordningen med offentlig fullfinansiering til utsatte grupper, slik at blant annet rusavhengige, kronikere og pasienter med manglende evne til egenomsorg får gratis behandling.

Delfinansiere nødvendige tannlegekostnader ved å innføre en høykostnadsbeskyttelse der det offentlige dekker en andel av kostnader over 10 000 kroner.

Integrere tannleger som del av helsesektorens samhandling, og gi tannleger rett til å skrive henvisning til spesialhelsetjenesten i akutte eller alvorlige tilfeller.

Kristelig Folkeparti

Helsepolitikk

KrF vil: ha en reform av tannhelsetjenesten basert på offentlig ansvar og styring, refusjon fra folketrygden og begrensing av egenbetalingen.

Bedre alderdom: Eldreomsorg - Eldre og tannhelse

KrF mener at det offentliges engasjement må rettes mot grupper som anses å ha et særlig behov for tannhelsetjenester. KrF vil ha en reform av tannhelsetjenesten basert på offentlig ansvar og styring, refusjon fra folketrygden og tak på egenbetalingen.

KrF vil: innføre en reform av tannhelsetjenesten basert på offentlig ansvar og styring, refusjon fra folketrygden og begrensing av egenbetalingen.

Morten HarryRolstad 

Kommunikasjonssjef i NTF