Rapport fra IADR konferanse, Seattle USA 20. - 23. Mars 2013

International Association for Dental Research (IADR) er en ideell organisasjon med over 12 000 medlemmer. Organisasjonens formål er å fremme forskning som øker kunnskapsnivået for forbedring av oral helse over hele verden. IADR representerer og støtter forskningsfellesskapet innen tannhelsefeltet, og arbeider for å lette kommunikasjonen og anvendelsen av forskningsresultater. Med dette som bakgrunn arrangerer IADR hvert år en stor konferanse. Årets konferanse gikk av stabelen i Seattle i USA i mars.

Jeg deltok på denne konferansen med en posterpresentasjon av mitt forskningsprosjekt «Subjective patient factors affecting choice of treatment with dental implants». Dette prosjektet er basert på en spørreundersøkelse besvart av 117 pasienter som skal gjennomgå implantatbehandling. I undersøkelsen ønsket man å sette fokus på hva som er viktigst for pasienten å oppnå med implantatbehandlingen og kartlegge hvilke forventninger de har til behandlingsresultatet før de har vært til undersøkelse hos spesialist. Det var også ønskelig å kartlegge hvor pasientene hadde fått informasjon om implantatbehandling og hvor mye kunnskap de hadde om behandlingsformen. Studiens overordnede mål var å kartlegge hvilke faktorer som er avgjørende for pasienters terapivalg. Resultatene fra dette forskningsprosjektet ble presentert med en poster på konferansen fredag den 22.mars.

Innenfor fagområdet Implantologi var det svært mange presentasjoner. De fleste studier om dette emnet presentert på kongressen var av mer klinisk karakter og osseointegrasjon var et populært forskningstema. Av de mer spesielle studiene om dette temaet var ett fra Sao Paulo Universitet i Brasil, som viser at avokadoekstrakt fremmer osseointegrasjon av implantater. Et noe annerledes forskningsprosjekt med uventet resultat.

IADR-konferansen er en imponerende kongress med en stor utstillingshall for de aksepterte posterpresentasjoner, samt flere hundre muntlig presentasjoner og foredrag av både upublisert og publisert forskningsmateriale. Det er et møtepunkt for forskere fra alle verdenshjørner og på flere av de muntlige presentasjonene jeg overvar ble det gode diskusjoner om ulik odontologisk praksis. Dette gjorde seg spesielt gjeldene innenfor fagfeltet protetikk og helkeramkroner hvor foredragsholderen fra USA sverget til subgingival chamferpreparering på slike kroner i front og hvor flere av tilhørerne sa seg svært uenige i denne praksisen. Det er godt at man har slike fora for faglig god diskusjon og meningsytring.

Til slutt vil jeg gjerne takke Tannlegeforeningen for økonomisk støtte gjennom Knut og Liv Gards minnefond.

Tannlege
AnjaNyland Simensen 

Liljedal Tannhelsesenter, Bodø

I samarbeid med UIB og prof. Knut Leknes