§§§Spør advokaten

NTFs advokater får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som kan sendes til redaksjonen.

Samarbeidsavtaler og godtgjørelse

Jeg er en praksiseier som er i ferd med å inngå en samarbeidsavtale med en assistenttannlege, og er usikker på hva som er riktig grunnlag for beregning av tannlegens godtgjørelse til meg. Skal leie beregnes av innarbeidet honorar, eller av innbetalt honorar?

Svar: Slike samarbeidsavtaler kan inngås etter to ulike modeller. De tradisjonelt mest vanlige avtalene er basert på at det betales leie til praksiseier for tilgang til lokaler, hjelpepersonell, pasienter og utstyr (leietannlege). Det andre alternativet er avtale om kjøp av tannhelsetjenester, hvor praksiseier betaler et honorar for den tannbehandling som utføres i praksiseiers virksomhet (oppdragstakertannlege).

Jeg oppfatter det slik at ditt spørsmål gjelder avtale om samarbeid mellom tannleger (leietannlege). NTF anbefaler atgodtgjørelsen beregnes av det honorar leietannlegen har innarbeidet, uavhengig av om honoraret er innbetalt. Leien tilsvarer ofte en nærmere avtalt prosentsats av brutto omsetning, med fradrag for tannteknikerutgifter.

Dette er imidlertid annerledes hvis det inngås en oppdragstakeravtale. For oppdragstakere anbefaler NTF at honorargrunnlaget skal være egenproduserte og innbetalte behandlerhonorarer.Disse avtalene er basert på at pasientene faktureres av oppdragsgiver, og at pasienten betaler til klinikken. Honoraret til oppdragstakertannlegen avtales ofte som en prosentsats av honorargrunnlaget, etter fradrag for kostnader til tannteknikk. Selv om oppdragsgiver eventuelt tar ansvaret for purringer, inkasso mv, er det viktig at oppdragstaker bærer den økonomiske risikoen for betalingen.

Bakgrunnen for NTFs anbefaling er at både leietannleger og oppdragstakertannleger er selvstendig næringsdrivende. Ett av de viktigste momentene for å bli ansett som selvstendig næringsdrivende, er at virksomheten drives for egen regning og risiko. Uavhengig av hvordan samarbeidet med praksiseier er organisert, innebærer dette at assistenttannlegen skal bære risikoen for pasientenes manglende betalingsevne eller -vilje.

NTF har tre ulike standardkontrakter tilgjengelige for medlemmene; Samarbeidsavtale mellom tannleger (leietannlege), Avtale om salg av tannlegetjenester (oppdragstakertannlege) og Ansettelsesavtale for tannleger. Samtlige kontrakter har kommentarer, hvor det er beskrevet fordeler og ulemper ved de ulike modellene, se www.tannlegeforeningen.no, jus og arbeidsforhold, kontrakter og avtaler.