International Dental Show (IDS) 2013 i Køln:

Verdens største slo alle rekorder

Verdens største dentalmesse, IDS, arrangeres annet hvert år i Køln. Årets utstilling ble arrangert fra 12. til 16. mars og var den 35. i rekken. Mer enn 2 000 utstillere fra nesten 60 nasjoner presenterte de nyeste innovasjonene, produkter og prosedyrer over et areal på 150 000 kvadratmeter. Den største utstillingen noensinne.

Dette er en svært innholdsrik messe som i år hadde mer enn 120 000 besøkende. IDS viser det totale mangfoldet i tannhelseverdenen, og med entusiastiske utstillere fra hele verden ble messebesøket igjen en stor opplevelse.

Trender

Etter to dagers vandring gjennom de enorme utstillingshallene er det tydelig hva som er trendene, og hvor det satses mest på utvikling:

Alt som kan digitaliseres blir digitalisert, og sentralt i dette vises et stadig større utvalg av skannere for digitale avtrykk. Skannerne blir smekrere, enklere og raskere å håndtere og prisene blir stadig snillere. Kabelen fra skanneren kobles nå ofte bare rett på uniten og den kan derfor kobles på alle unitene på en klinikk når disse er forberedt for slikt utstyr. Digital avtrykksteknikk vil om få år være noe de fleste vil bruke, så her er det bare å komme i gang for dem som ikke allerede er der.

Radiologi er et annet område i enorm utvikling og med stor satsing fra mange produsenter og leverandører. Mye er selvsagt rettet mot kirurgi og kjeveortopedi, men med dagens store interesse for implantologi, er det klart at tilbudet på røntgensiden gir oss fantastiske muligheter til å oppnå optimale resultater, også der hvor man tidligere måtte si stopp.

Laser brukes nå til svært mye forskjellig, og som et spennende eksempel kan nevnes KaVos DiagnoCam. Her brukes laserlys (tett opp mot det infrarøde området) til gjennomlysing av tann, og på en skjerm fremstår karies tydelig som en mørk skygge. Sammenligninger viser like god diagnostikk som røntgen og her går man jo klar av strålingen. Selvsagt interessant på gravide og barn, men egentlig for alle pasientgrupper. Det ble også vist laser til kirurgisk bruk, laser til fjerning av karies og laser til bruk i endodontien. Også i periodontien vil man kunne ha glede av laser.

Periodonti ble for øvrig viet relativt stor oppmerksomhet på IDS. Det er ikke så rart, for periodontitt byr oss fortsatt på store utfordringer. Det ble vist nye digitale diagnoseinstrumenter og så vel kirurgiske som kjemiske hjelpemidler ble vist. Også vevsregenerasjon var i fokus. Acteon viste for eksempel frem et ultralydapparat med fluoresensteknologi for effektiv og oversiktlig fjerning av tannsten og plakk.

Glimt fra de fem store hallene

IDS er en stor opplevelse i seg selv.

Mangfoldet er utrolig og tilbudet er uten grenser.

Det vises svært mange flotte kvalitetsprodukter fra solide produsenter og leverandører, og noen hver vil nok finne mye av interesse. Men det er også mye å se som ikke har noe å gjøre i norsk odontologi.

På to dagers vandring gjennom de enorme hallene ser man i alle fall hva produsenter fra hele verden har å tilby oss - og det er sannelig ikke så lite!

Tekst og foto:
KjetilReppen 

KaVo var selvsagt godt til stede. De hadde en stor og oversiktlig stand der de presenterte CAD/CAM. Kompetente folk på standen ga god informasjon.

I tillegg viste de sitt flotte utvalg av uniter. KaVo viser styrke i sin bredde og kvaliteten kjenner vi jo.

Zeiss viste sitt utvalg av lupebriller og andre optiske hjelpemidler. De hadde en godt bemannet stand og tok seg god tid til å vise frem produktene sine. Zeiss leverer lupebriller av svært høy kvalitet - ingen kompromisser.

Score hadde en beskjeden stand, men likevel et stort og interessant utvalg av sessler. Gode ergonomiske løsninger er viktig for oss tannleger, og en veltilpasset sessel kan gjøre arbeidsdagen langt mindre belastende.

BienAir viste sitt nyeste hjelpemiddel for implatologi, iChiropro. Et pre-programmert komplett operasjonssystem for de fleste vanlige implantatsystemer tilpasset BienAir roterende instrumenter - og alt styrt fra en iPad. iChiropro-applikasjonen lastes ned fra Apple App Store.

Cominox viste sitt utvalg av autoklaver og vaskemaskiner og annet som har med et komplett hygieneregime å gjøre. Det er åpenbart at det er mye oppmerksomhet rundt optimal hygiene. Og Cominox viste flotte produkter i lekker design.

Durr dental viste frem et omfattende utvalg av kompressorer og sugemotorer. Støyende og plasskrevende på de fleste klinikker. Men med Power Tower Silence har Durr på en elegant måte laget en løsning på dette problemet. Et velisolert skap som rommer både sugemotor og kompressor på et minimum av plass og uten sjenerende lyd. Genialt for små klinikker! Skapet leveres normalt uten glass i dørene.

Hu-Friedy viste sitt «luxating hybrid kit». Dette er et meget interessant utvalg av kirurgisk verktøy for atraumatisk fjerning av rotrester og selvsagt også for vanlig ekstraksjon. Dette er luksatorer som vil forenkle enhver vrien ekstraksjon og bør være av interesse for de fleste.

W&H viste sitt nyeste produkt innen ultralyd-teknologi, Piezomed. Et effektivt og skånsomt instrument rettet mot benkirurgi (les: implantologi), periodonti, ekstraksjon, retrograd rotfylling og lateral sinuslift. Jeg fikk selv prøve instrumentet både på tann og ben. Med meget god kjøling og supert LED-lys nær arbeidsspissen var dette var meget effektivt. Dette må vært interessant for mange.

Heraeus viste frem sine prefabrikkerte løvtynne skallfasetter. Sementeringssystemet gir mulighet til optimal farge. Fasettene var meget bra rent estetisk. Dette er en type produkt som flere utstillere bød på og som kanskje kan få en plass i vårt behandlingstilbud.

På stol- og unitsiden var utvalget enormt, og behovet for å skille seg ut til stede. Det var åpenbart bare fantasien som satte grenser. Frank H. Meyer viste en stol i zebramønster. (bilde 3024) mens Ekler hadde valgt en fargerik variant av en Sirona-unit.

Tyske VDW presenterte sin Guttafusion. Dette er et rotfyllingssystem basert på kontrollert oppvarming av spesielle guttaperka-points. Pointene har en annen kjemisk struktur enn de vanlige guttaperkapointene og alle har et plasthåndtak med gode spor i, for sikker plassering av pinsetten ved plassering av pointen i kanalen. Systemet hevdes å være tidseffektivt og å gi optimale rotfyllinger uten latertalkondensering. Guttafusion er et system som er gjennomført fra a til å, og demonstrasjonen virket svært overbevisende.

Det er ikke alltid de mest iøyenfallende standene som har noe spennende å vise frem. Men Medesy fra Italia viste frem sin Exomed - et snedig system for atraumatisk ekstraksjon av så vel tenner som dyptliggende rotrester. Riktignok noe omstendelig når det skulle plasseres på tannen, men deretter gikk resten som en lek.

Danske XO hadde laget en meget elegant stand. Standen var eksklusiv, og den var meget godt besøkt. XO er langt fremme på viktig områder, og de leverer produktet som skiller seg ut på mange måter. Vi snakker komfort, ergonomi, hygiene og fremragende tekniske løsninger. Alt virker godt gjennomtenkt, og entusiasme og kunnskap preget alle som jobbet på standen.

Neodent viste et fargerikt utvalg av uniter, sessler og annet utstyr til klinikken. Gode ergonomiske løsninger og betydelig vekt på hygiene preget utvalget.

Anestesi får alltid sin plass på IDS. Rønvig dental (Danmark) viste frem et digtalisert system for smertefri injeksjon, Calajekt. Systemet har automatisk aspirasjon og kontrollerer hele tiden injeksjonstrykket. Også palatinal injeksjon skal foregå uten smerte.Calajekt har tre programmer - for intraligamentær injeksjon, for infiltrasjon og for ledningsanestesi.

IDS viser dentalprodukter de fleste land, og fra Slovenia kommer Diplomat. Et komplett utstyrsprogram av tilsynelatende flott kvalitet. Og her snakker vi om konkurransedyktige priser.

Som et eksempel på skannere som kobles rett på uniten viste danske Heka frem 3Shape TRIOS. Heka var som vanlig representert med god kompetanse på standen, og de viste villig frem skanneren som var rask og lett håndterlig. Systemet har alt på plass, og vil ganske sikkert være et meget godt alternativ når skanner skal anskaffes.

På IDS er det alltid mange kliniske demonstrasjoner. Sirona demonstrerte skanning, og alt som ble gjort ble hele tiden grundig beskrevet både av tannlegen og en representant for Sirona. Det var også åpent for spørsmål fra publikum. Gode livedemonstrasjoner er alltid interessante.

På hygienefronten presenterte SciCan et nytt middel til overflatedesinfeksjon av blant annet unit. OPTIM 33TB er basert på hydrogen peroksyd, og skal vi tro på det som ble presentert, står vi her overfor noe helt nytt - og i alle fall noe som er langt bedre enn det vi bruker nå. Testresultatene var interessante med hensyn til eliminering av mikroorganismer. Her finnes for øvrig hverken fenoler, alkoholer, aldehyder, klor eller andre mer eller mindre uønskede og skadelige stoffer.

Faro leverer mange typer produkter til tannklinikken. På IDS viste de blant annet frem sitt utvalg av operasjonslamper til uniter. Dette er LED-lamper som gir bortimot skyggefritt arbeidsfelt og de kan roteres om tre aksler. Dette er arbeidslamper av høy kvalitet med usedvanlig god brukervennlighet.

Melag leverer et komplett utvalg til alt som har med autoklavering og sterilisering å gjøre. Dette er produkter laget med tysk grundighet og kvalitet av en produsent med meget lang erfaring. Standen var bemannet med svært kompetente folk, så her var det svar å få på alt man måtte lure på.

Mectron viste sitt universal ultralydinstrument - Multiopiezo Pro. Indikasjonsområdene strekker seg fra fjerning av tannsten, til fjerning av karies, endodonti (retro- og orto-grad), periodontitt og ekstraksjoner. Bruk av ultralyd på denne måten er kanskje ukjent for mange, men de mange produktene av denne typen som ble vist på IDS tyder på at dette bør være av interesse.

Freuding fra Tyskland hadde en meget lekker stand hvor de presenterte innredning til resepsjon, venteværelse og ikke minst klinikk. Dette var usedvanlig flotte møbler - høy standard og utrolig fin design. Spesielt inntrykk gjorde de mange resepsjonsalternativene. Her var det bare økonomi og fantasi som kunne sette grensene.

Panasonic presenterte en «bakterieteller». På under ett minutt viser apparatet bakterienivået i munnen. Apparatet viser ikke hvilke bakterier det dreier seg om, men det generelle bakterienivået. Utgangspunktet er et utstryk fra pasientens munn som blir behandlet, og et display viser resultatet. Tanken er at pasientene kan få tilbakemelding på sin egeninnsats når de er til kontroll på klinikken. Eller at vi kan vise bakteriereduksjon etter en grundig skaling. Kanskje en duppeditt av interesse?

Hygitec hadde en flott stand proppfull av alle de hygieneproduktene vi bruker eller bør bruke hver dag. Mye var nok rettet mot implantologi, men det var også veldig mye interessant for allmennpraktikeren. Meget oversiktlig stand med hjelpsomme folk.

OralB hadde en stor stand og viste sitt komplette utvalg av produkter for bedre helse i munn og tenner. Det var selvsagt de elektriske børstene som var i sentrum, men OralB leverer også mange andre produkter rettet mot så vel karies som gingivitt og periodontitt. I tillegg til hjelpemidler for protesebærere.

GC viste ivrig frem sitt nye bulkfilling-materiale, everX -Posterior. Forskjellen på GCs materiale og «alle» andre er et innhold av fibere som hevdes å doble frakturstyrken. Bulkfillings-materialer leveres nå av de fleste produsenter, men det må være lov å sette spørsmålstegn ved indikasjonen.

Ekler fra Frankrike viste sin Elio LED arbeidslampe med integrert kamera. Pasienten kunne derfor følge hele behandlingen på en skjem montert på uniten. I tillegg viste de en takmontert 32«skjerm over uniten hvor pasienten f.eks. kunne se filmer mens de ble behandlet. Denne skjermen var integrert i en ramme av kraftig belysning som ga tannlegen det nødvendige generelle lys ovenfra.

Orangedental vise frem en digital lommedybdemåler. Den lille måleren måler alltid med et trykk på 20 g - det er rett og slett umulig å få til et høyere trykk. Den er koblet trådløst opp mot klinikkens journalsystem. Det betyr rask og sikker registrering av de funn vi gjør. Jeg fikk prøve instrumentet og her er det bare å si løp og kjøp. Dette er et funn.

Ivoclar Vivadent presenterte forøvrig sitt bulkfilling-materiale med et aldri så lite sceneshow.

Utstillerne på IDS er flinke til å ta vare på sine gjester, og det manglet aldri på noe godt å drikke eller en munnfull når det trengtes.

Ta en tur til IDS i 2015.