Glemmer tannpussen

Foto: privat.

Mer enn halvparten av landets hundeeiere sier at de ikke pusser hundens tenner. Det er en av årsakene til at minst åtte av ti hunder får tannproblemer som krever behandling.

- Det er like nødvendig for hundeiere å følge opp hundens tenner som sine egne, sier veterinær Sigbjørn Storli ved Lørenskog Dyreklinikk.

Han reagerer på undersøkelsen som er gjennomført av InFact, som viser at 52 prosent av hundeierne svarer at de aldri pusser hundens tenner. Kun fem prosent svarer at de pusser tennene på hunden daglig.

- Kunnskap om tannhelse på hund er mangelfull. I mange tilfeller der hundeeiere har opplevd endret atferd hos sin hund, eksempelvis fått en aggressiv hund, skyldes dette rett og slett tannpine, sier Storli.

At undersøkelsen viser at norske hundeeiere er flinkere til å pusse hundens tenner enn både svenske og danske, der henholdsvis 58 og 68 prosent svarer at de aldri pusser hundens tenner, anser Storli som en mager trøst.

- 80 prosent av de spurte i den norske delen av undersøkelsen svarer at de har hatt hunden til veterinær for kontroll og vaksinering det siste året. Likevel slurver de med tannpussen. Dette kommer enten av at veterinæren ikke har informert godt nok om betydningen av sunn munnhelse hos hund, eller at hundeeierne ikke tar seg bryet med tannpuss, sier Sigbjørn Storli i en kommentar til undersøkelsen.

I et forsøk på å rette søkelyset på betydningen av å pleie hundens tenner, vil hundeiere i hele mai måned kunne besøke sin lokale veterinær for å avtale en gratis sjekk av sin hunds tenner. Kampanjen har fått navnet «Sunn munn».