Tidende har lojale lesere

Dette er en av konklusjonene Ipsos MMI trekker etter å ha gjennomført leserundersøkelse for Tidende for femte gang. Et representativt utvalg av våre potensielle lesere er blitt oppringt og har svart på mange spørsmål om hva de leser og ikke leser, hva de liker og ikke liker, hvorfor og hvorfor ikke, og om hva de eventuelt vil ha mer eller mindre av i bladet og på nettstedet.

Det er tre år siden sist, og vi i redaksjonen var selvsagt nysgjerrige på om det ville avdekkes noen store endringer i synet på Tidende. Det er ikke skjedd. Tidende har like trofaste og like fornøyde lesere nå som ved tidligere målinger. Det kan tyde på at vi er på rett vei, mens vi stadig holder stø kurs.

Tidende legger fortsatt hovedvekten på vitenskapelige artikler og annet fagstoff, dernest på debatt og varierte nyhets- og aktualitetssaker. Like viktig er smått og stort om praksisdrift, yrkesutøvelse og etikk, kurs og undervisning, bokanmeldelser og foreningsstoff - samt annonser. Alt sammen utgjør et hele, som leserne synes å sette pris på. Og vi har fått vite hva vi kan bli bedre til.

Svarene på en lang rekke spørsmål har gitt oss inngående kunnskap om lesevaner og stoffprioriteringer blant våre lesere i alle aldre, av begge kjønn, offentlig ansatte og privatpraktiserende, assistenttannleger, allmennpraktikere og spesialister, universitetsansatte og noen som driver med noe helt annet enn odontologi.

Hovedfunnene i leserundersøkelsen er at Tidende gis en god eller svært god helhetsvurdering av 87 prosent av leserne. 92 prosent sier at Tidende er troverdig - og dette bringer oss helt på topp.

Noe av det mest overraskende for meg er at det ikke er flere som leser Tidende på nett nå enn for tre år siden, selv om det er en økning i antall som leser på telefon eller brett. Over 90 prosent av dere ønsker fortsatt å lese bladet i papirversjon, nå som før.

Telefonintervjuer med 200 av NTFs yrkesaktive medlemmer, viser videre at Tidende leses ofte, lenge og grundig. Tidende er også så å si det eneste fagtidsskriftet norske tannleger leser.

Hvis du er en gjennomsnittsleser har du lest 5,5 av de siste utgivelsene av Tidende. Du leser normalt halvparten eller mer av bladets innhold. Du leser vanligvis Tidende i 58 minutter eller mer, og du tar bladet frem igjen to ganger før du har lest det ferdig. Deretter oppbevarer du bladet i mer enn seks måneder.

De vitenskapelige artiklene og annet fagstoff er det som leses mest. På annenplass blant stoffet som er mest populært finner vi spalten Snakk om etikk. 54 prosent leser spalten alltid eller ofte, og 72 prosent vurderer den som meget god eller god. Det er hyggelig at en nykommer skårer så høyt. I redaksjonen ser vi det som et tegn på at vi har truffet leserne med noe dere vil ha. Til sammenligning er Boknytt noe av det som leses minst, med bare 14 prosent. Det betyr ikke at vi vil slutte med anmeldelser av nye bøker innen odontologifaget og beslektede emner. Det er selvsagt noe et seriøst vitenskapelig tidsskrift må ha.

Resultatene av leserundersøkelsen ble presentert for oss akkurat idet vi var på vei til å avslutte denne utgaven av Tidende. Vi kommer tilbake med en grundigere presentasjon av undersøkelsen i neste utgave.

I mellomtiden kan du, hvis du er en gjennomsnittsleser, sette deg godt til rette og lese en times tid. Mest fagstoff, men dette er du kanskje ferdig med allerede, i og med at du nå er i ferd med å lese lederen. Den ligger på tredje plass sammen med debattstoffet.

Aktualitetssakene, fjerdeplassinnehaveren, handler denne gangen mye om forebygging og samhandlingsreformen, i tillegg til både tariffkonferanse og forum for tillitsvalgte i NTF-regi.

God lesning! Og takk for hjelpen til dere som tok dere tid til å svare da de ringte. Vi fikk verdifull informasjon om hvordan vi kan fortsette å gi dere det dere vil ha.

Ellen BeateDyvi