Sverker Toreskog er død

Det er med stor sorg vi har mottatt meldingen om at Sverker Toreskog, en legende innen skandinavisk odontologi, sovnet inn på Kålltorps Hospice i Göteborg etter lengre tids sykdom. Han ble 76 år.

Sverker var en stor Norgesvenn og har holdt utallige foredrag og kurs her i landet, på NTFs landsmøter og sentrale kurs, Midt-Norgemøtet, Vestlandsmøtet, i spesialistforeninger og i de aller fleste lokalforeninger. Sverker var en stor inspirasjonskilde, og han mente at alle i tannhelseteamet var like viktige. Som foreleser var han alltid up-to-date, nysgjerrig og kunnskapsrik når det gjaldt klinisk forskning. Hans enestående popularitet skyldtes i tillegg stor generøsitet og menneskelig varme. Da han fylte 76 år den 31. desember 2012, holdt han en «liten» mottakelse på Kålltorps Hospice. Han hadde invitert sine beste venner, og nærmere hundre personer besøkte ham på fødselsdagen. Vi fikk enda en gang høre ham synge yndlingssangene What a wonderful world - og ganske så treffende - I did it my way!

Sverker og jeg møttes første gang da vi var kursgivere på Gausdalsseminarene i 1991. Daværende fagsekretær i NTF, Reidun Stenvik, «koblet oss» fordi hun forutså at et samarbeid mellom Sverker som protetiker og jeg som kjeveortoped kunne bli fruktbart. Vi fikk umiddelbart god kontakt og har vært nære venner i mer enn 20 år. Vi har behandlet mange pasienter sammen, og vi har forelest over hele verden med utgangspunkt i vårt interdisiplinære samarbeid og våre biologiske behandlingsprinsipper.

Etter tannlegeutdanning i Stockholm og Umeå og to år ved Folktandvården i Alingsås reiste Sverker til Indianapolis, USA der han tok en mastergrad i protetikk og biomaterialer i 1964. Siden har Sverker i sin praksis i Gøteborg samarbeidet med tannlegesekretær Gunvor Hansson-Falck og tanntekniker Claes Myrin i mer enn 40 år.

Det var i USA Sverker ble introdusert for metallbundet keramikk (MK), og han introduserte dette konseptet i Sverige. Han har i hele sitt yrkesliv dokumentert alle sine kasus fotografisk, og påpekte alltid i foredrag og kurs verdien av klinisk forskning som grunnlag for god pasientbehandling. Da etsing av porselen og skallfasade-prinsippet ble tilgjengelig i 1985, gikk han over til denne teknikken. Med årene utviklet og forbedret Sverker metoder for fremstilling av vevsbevarende ultratynne emaljebundne skallfasetter og skallkroner. Denne teknikken passet oss som hånd i hanske. Kombinasjonen av kjeveortopedisk behandling og restaureringer med ultratynne bondede porselensfasetter ga gode resultater. Dette gjaldt særlig ved behandling av unge pasienter med tanntap på grunn av traumer, der premolartransplantasjoner til overkjevefronten var en del av behandlingen. Sverkers restaureringer av slike premolarer til å bli perfekte overkjeveinsiciver var imponerende.

Sverker Toreskog fikk en rekke æresbevisninger. Han var æresmedlem i blant annet Oslo Tannlegeselskap, Gøteborgs Tandläkaresällskap, Odontologiska Samfundet i Finland, Scandinavian Academy of Esthetic Dentistry, Svenska Tandläkaresällskapet, Norges Tannteknikerforbund og Sveriges Tandteknikerförening. I 2000 ble han promovert til hedersdoktor ved Göteborgs Universitet.

Sverker mente at han hadde verdens beste yrke: 1/3 vitenskap, 1/3 artisteri og 1/3 menneskelige kontakter. Han elsket å undervise, og han benyttet gjerne en sang for å få frem sitt budskap. Han var uten tvil Skandinavias mest populære kursgiver. Våre tanker går til hans kone Agneta og hans fire barn Pelle, Beata, Fredrik og Martin.

BjørnZachrisson