Penger i skuffen

Hvem kunne vite at noe tannleger i Alta har hatt liggende i skuffen i årevis skulle bidra med tusenvis av kroner til prosjektet Sammen for barn i Malawi?

Det var en rørt Einar Lie som mottok sjekken på 62 202 kroner på vegne av Odd Fellow Ordenen og SOS-barnebyer, fra tidligere kolleger og alle pasientene som har kvittet seg med gamle gullfyllinger: Foto: Linda Mortensen Hove.

Cash in the attic», eller «Kontanter på loftet» er navnet på et britisk TV-program hvor de finner antikviteter og samleobjekt verdt tusenvis av kroner blant esker og skrot folk har stuet bort på loftet. I Alta kunne man ha laget serien «Kontanter i skuffen». Der har Tannhelsetjenesten i Alta i mange år tatt vare på gamle gullkroner fra pasienter som enten har trukket tenner eller skiftet gullkroner.

Prat med en gammel kollega

Einar Lie er pensjonert tannlege. Han stikker innimellom innom sin gamle arbeidsplass for å hilse på og ta den årlige sjekken hos tidligere kollega Lasse Hove. Det er alltid hyggelig, og ved siste besøk i høst ble nok både Landssaken til Odd Fellow-ordenen og den nye barnebyen i Ngabu nevnt.

- Jeg pratet vel om det jeg var opptatt av på det tidspunktet, og da var nok barnebyen et av temaene. Jeg hadde egentlig ikke tenkt så mye over dette, og ble veldig overrasket da Lasse ringte og inviterte på lunsj for å overrekke en gave til meg.

Tømte skuffene for gull

Einars omtale av SOS-barnebyers arbeid og den nye barnebyen hadde tydeligvis inspirert tannlege Lasse Hove. Hove er selv SOS-fadder, og foreslo at alle skulle tømme skuffer og skap for tenner og kroner med gull, selge det og gi pengene til Sammen for barn i Malawi. Et anselig antall gamle tenner og høye gullpriser sørget for mer enn 62 000 kroner til Ngabu.

- Jeg var jo litt spent og lurte fælt på hva det var snakk om. Gave hadde jeg jo fått da jeg ble pensjonert. Lasse holdt en liten tale og jeg skjønte at de ville overrekke penger til Landssaken. Men da han snudde sjekken og jeg fikk se beløpet, hold jeg på å gå i bakken. Jeg måtte felle en tåre.

Mange bittesmå bekker

Einar er veldig tydelig på at det er Lasse som skal ha æren for dette fantastiske initiativet, men går under tvil med på at han er «medskyldig» i og med at det var hans engasjement og omtale av saken som gjorde at Lasse fikk ideen.

- Jeg synes det er utrolig flott at han har gjort dette. Gullet i tennene tilhører i og for seg pasientene. Men siden det er en kostbar prosess å raffinere for å få ut gullet, ville det ikke lønt seg for hver enkelt å levere det inn. Men med så mange eksemplarer samlet, og med den høye gullprisen som er nå, ble det jo en fantastisk sum, sier Einar.

Stolte av å bidra

Tannlege Lasse Hove synes det er fint at de gamle tennene kan komme til nytte.

- Jeg hadde tenkt en stund at vi burde ha gjort nytte av gullet og gitt pengene til et godt formål. Jeg er selv SOS-fadder, og da Einar snakket om Landssaken og at de samlet inn penger til en barneby, var det naturlig at det ble SOS-barnebyer. At vårt gamle gull er nok til å sørge for et trygt hjem til 20 barn i en barneby i et helt år, er noe vi er veldig stolte av. Gaven er fra hele klinikken og alle de pasientene som uten å vite det har bidratt til et veldig godt formål, sier Lasse Hove.

Gode ideer vandrer videre

Hove oppfordrer alle medlemmer i Finnmark Tannlegeforening til å gjøre det samme, og lover samtidig å fortsette å ta vare på gammelt tanngull. I Alta har to privatpraktiserende tannleger, Ivar Nielsen som er logebror av Lie, og Bjarne Thomassen tatt i mot utfordringen, og sørget for til sammen 17 000 kroner. Andre har også fulgt oppfordringen og har levert gull til Lasse Hove, som sender det videre til raffinering.

TorunnGilje 

SOS-barnebyer