På nett

E-resept i hele landet

E-resept er snart innført i hele Norge, skriver Helsedirektoratet i en melding 4. februar i år. Tirsdag 5. februar kom de tre siste fylkene inn i systemet: Sogn og Fjordane, Oppland og Hedmark. Alle apotek og de fleste bandasjister kan ekspedere e-resepter fra denne datoen. Helsedirektoratet har ledet prosessen med nasjonal innføring av e-resept i samarbeid med Apotekforeningen, apotekkjedene og IT-leverandører.

Ordningen gjelder foreløpig ikke for tannleger, men en utvidelse av ordningen er under planlegging, slik at den vil gjelde også denne yrkesgruppen.

Økt sikkerhet

- Innføring av e-resept er et løft for pasientsikkerheten, og gir mindre fare for feilmedisinering, feilutlevering og uheldig kombinasjon av legemidler, sier avdelingsdirektør Ann-Lise Härter i Helsedirektoratet. Apotekene henter resepten fra en sentral database, og det er langt vanskeligere å forfalske en e-resept enn en papirresept.

Med e-resept lanseres en ny selvbetjeningstjeneste: «Mine resepter». Tjenesten gir god oversikt over gyldige e-resepter, og en kan også be om utskrift på apoteket eller hos legen.

De regionale helseforetakene arbeider for at også sykehusleger skal kunne ta i bruk e-resept. For tiden går det et pilotprosjekt ved Haukeland universitetssjukehus, og Helse Vest har bestemt at de skal innføre e-resept i hele regionen. Helse Nord planlegger pilotprosjekt til høsten og innføring i 2014.

Når tannlegene skal innføre ordningen er foreløpig ikke tidfestet nøyaktig.