Nordental 2013:

Åpen og innbydende

Også i år hadde dentalbransjen laget en oversiktlig og flott utstilling i tilknytning til vårt landsmøte på Lillestrøm. En utstilling på mer enn 3 000 kvadratmeter.

Nordental har mange og viktige funksjoner for hele tannhelseteamet. Vi får se nyheter, men får også en bred presentasjon av velkjente produkter. Og her er det muligheter til å gjøre gode kjøp og gjøre gode avtaler.

I tillegg fungerer Nordental som møtested og mingleområde for landsmøtedeltagerne.

Utstillerne byr på vått og tørt av mange slag, og det er tydelig at dentalbransjen ønsker å gjøre messebesøket så hyggelig og behagelig som mulig for alle i tannhelseteamet.

Hvis man skal si noe om trender, er det i alle fall tydelig at maskinell endobehandling er i skuddet. Systemene er mange, og det er tydelig at produsentene ønsker å tilby systemer som er enkle å håndtere og likevel gi optimale resultater. Her har det skjedd mye de siste årene, og utvikling av nye produkter skjer åpenbart hele tiden.

Nordental rundt

En vandring rundt i Nordental bød ellers på litt av hvert.

Årets Nordental var skrudd sammen over samme lest som tidligere år. Likevel fremsto årets utstilling som mer åpen og innbydende.

I tillegg var det mange utstillere som bød på en god munnfull til den småsultne og ikke minst noe godt å drikke. (Før landsmøtet og Nordental henstilte NTF alle utstillere om å vente med alkoholservering til ettermiddagen og etter at landsmøtets fagprogram var over for dagen. Det så ikke ut som alle utstillere ønsket å etterkomme denne henstillingen. (Red.anm.))

Takk til dentalbransjen for nok en flott Nordental.

KjetilReppen 

PRO-DENT importerer tannteknikk i samarbeid med flere laboratorier i Europa, og daglig sender disse samarbeids-laboratoriene cirka 1 200 arbeider til Kina.

LIC viste frem en ny og forbedret Carisolv i tillegg til Perio+. Carisolv er vel kjent for de fleste. Perio+ er en gel som appliseres i tannkjøttlommen før depurasjon. De aktive ingrediensene skal hemme videre bakterievekst og gi bedre tilheling etter depurasjon.

Tonne Dental viste frem en spennende nyhet - en lysmåler for LED-lys i herdelamper. Vi har vel lett for å tro at herdelampen vår er som den skal, men det er nok ikke dumt med en liten kontroll fra tid til annen. En liten og hendig lysmåler.

Tecnomedics viste frem BT-Race, et maskinelt endo-system. BT-Race baserer seg på tre instrumenter per behandling. Systemet virker gjennomtenkt og er trolig et godt valg.

DentalSpar hadde som vanlig en fargerik og fin stand. Vareutvalget er stort og prisene er absolutt konkurransedyktige!

Jacobsen Dental viste frem røntgen-sensorer fra Sirona. De heter XIOS og er svært beskjedne i størrelse. Kvaliteten synes udiskutabel og de tekniske data er fremragende. Jacobsen Dental viste også en lekker liten skanner for fosforplater - VistaScan Mini View. Den har berøringsskjerm for intraorale formater og trenger altså ikke å være koblet til annen skjerm for at bilder skal kunne vises.

Termomedics viste frem endo-systemet WaveOne. Det er et system som kun krever EN fil per behandling. Enklere blir det ikke.

XO-uniter er meget lekre og brukervennlige. I kjent stil var XO-standen en liten perle på Nordental. Her var det regelmessige demonstrasjoner av unitene 4.2 og 4.6 i XOs egen lille paviljong. En engasjert utstiller med flotte produkter.

Norsk Ortoform ønsket å presentere sin eCEMENT. Den er en komposittsement som er tenkt til sementering av litium disilikatrestaureringer som f.eks e.max. Den finnes som lysherdende og dualherdende. Den hevdes å ha eksepsjonelle fysikalske egenskaper. Sementen kan også anvendes mer universelt.

Dental Sør hadde som vanlig en stor og romslig stand hvor de blant annet viste frem sine solide og driftsikre Heka-uinter. Dental Sør representerer også KaVo og derfra hadde de hentet DIAGNOcam. Dette er «røntgen-diagnostikk» uten røntgen. En diodelaser sender lys med bølgelengde 780nm gjennom tannen og et kamera fanger opp informasjonen og viser den for eksempel på skjermen over uniten. Svært høy kvalitet på bildene som vises. Dette er et spennende diagnoseverktøy som burde være interessant for mange.

Dentatec Dental hadde en stand med mange interessante produkter. På endo-siden viste de frem Resiproc. Dette er et system som baserer seg på bruk av bare en fil. Mange har tatt dette systemet i bruk og erfaringene er gode. En blandemaskin for blant annet alginat, Hurrimix, ble også presentert. Den sørger for blærefri alginat i riktig konsistens. Rett og slett kvalitetssikring av avtrykksmassene vi bruker.

Praxis er leverandør av klinikktøy i alle farger og stoffkvaliteter. Produktutvalget er stort, så her skulle det være mulig for alle å finne noe som passer.

3M hadde som vanlig en oversiktlig og fin stand med engasjerte og hyggelige medarbeidere. De viste den nye Pentamix Lite som er lite plasskrevende og enda mer brukervennlig. Pentamix Lite er snart tilgjengelig på markedet. 3M viste også sin Imprint 4 - et A-silikon med svært kort herdetid på grunn av aktiv selvoppvarming. Dette er et produkt som nok vil slå an.

Oral B hadde en innbydende stand med kjent design. Produktserien er stor med syv ocillerende el-børste-typer og åtte forskjellige børstehoder å velge mellom. Her finnes børstehoder tilpasset en rekke forskjellige behov og indikasjoner.

Helfo var som alltid på plass. Behovet for å få svar på hvor grensene går og hva som støttes og ikke støttes er alltid stort. Men det var svar å få.

Unident hadde flere interessante produkter å by på. Et sugemunnstykke som både holder tungen og kinnet unna operasjonsfeltet og suger så effektivt at resten av munnen holdes tørr. Samtidig har den kraftig LED-lys ved arbeidsfeltet, og da snakker vi flomlys! Dette var et meget interessant produkt - kanskje særlig hvis man ikke jobber four-handed. Systemet er fra Isolate Systems i USA og er absolutt vel verd å prøve. Demonstrasjonen var i alle fall svært overbevisende. I tillegg viste Unident frem Soprocare. Et kamera med LED-lys «leser» tannen og gingiva og avdekker karies, infraksjoner, gingivitt, plakk og så videre. Svært overbevisende som diagnostisk verktøy.

NDD hadde etter min oppfatning Nordentals beste stand - stor, oversiktlig og veldig godt bemannet. NDD er ledende på mange måter og byr på det meste av utsyr og forbruksartikler. I år lanserer de en ny app for å forenkle innkjøp til klinikkene. Dette er en app for smarttelefoner som vil gjøre det enklere å finne varenavn, varenummer eller skanne en QR-kode og selvsagt bestillevarer. Eget varelager vil også kunne bli langt med oversiktlig. Appen kan lastes ned gratis.

Pluss Regnskap leverer et komplett tilbud av tjenester til tannleger og det har de gjort i over 20 år. Her finner tannleger det de trenger av bistand på områder vi i utgangspunktet har for dårlig kompetanse - regnskap og bedriftsøkonomi.

Bare Velvære lager lekkert tøy til tannklinikken. Stort utvalg av farger og modeller med mange fine detaljer.

JACOMEDIC leverer et produkt «alle» tannklinikker egentlig burde ha - et kontrollverktøy for effektiviteten og kvaliteten på våre autoklaver. Med utskiftbare strips i en enkel liten beholder vil man alltid ha kontroll på en svært viktig funksjon på klinikken. Løp og kjøp.

Durr står for kvalitet og driftssikkerhet enten det dreier seg om kompressorer eller sugemotorer. Deres produktutvalg er meget stort, og på Nordental ble det vist et par eksempler på hva de lager. En fin og oversiktlig stand.

Actavis kommer stadig med nye Flux-produkter. Ryddige og gode produkter. Det er flott å se at Flux Klorhexidin har opplysning på flasken om at produktet i utgangspunktet bare skal brukes i 10 til 14 dager.

Dentrade driver med import av tannteknikk og var som alltid til stede med sin karakteristiske stand. Firmaet har lang erfaring og har mange fornøyde kunder.

Solidox har kastet seg på syreskade-problematikken hos unge og lansert Solidox Mot Syre. Solidox hadde en flott og oversiktlig stand med hjelpsomme og hyggelige medarbeidere.

Oslo Dental viste frem uniter i år også. Her handler det om uniter og lite annet. Dermed er oppmerksomheten stor om de produktene man ønsker å presentere og informasjonen man får er god. En fin og ryddig stand.

Dandent er et mindre svensk firma som driver med klinikkinnreding. Men det stopper ikke der. Ettersom recapping av anestesisprøyter er blitt ulovlig, har flere produkter dukket opp for å løse problemet. Dandent har funnet en flott løsning på dette og presenterte denne på messen. Med denne løsningen kan vi bruke de metall-sprøytene vi har, og vi og slipper å gå over til lette og skranglete plastvarianter. Dandents løsning er vel verd en kikk!

Opus Dental er stadig i forbedringsmodus. Dette velkjente og brukervennlige datasystemet blir stadig bedre og lang rekke nyheter har nå kommet, og flere er under utprøving. Det vil gå for langt å nevne alle, men E-timebok der pasientene kan legge seg inn i timeboken selv, kjøres nå i pilot og vil nok snart være tilgjengelig. Opus ønsket også å vise frem Lipit - en handsfree, leppekontrollert løsning for effektiv og hygienisk journalskriving og annen betjening av PCen - til bruk under klinisk arbeid.

Ekulf har et fantastisk assortement av hygieneprodukter og på standen viste man frem et utvalg. Katalogen: Profylakse 2013 gir full oversikt over mulighetene.

Tannhelsesekretærenes forbund hadde stand på Nordental. Denne yrkesgruppen er nøkkelpersonell på enhver veldrevet tannklinikk. Fokus på utdanning og rekrutering av tannhelsesekretærer bør i høyeste grad være av interesse for tannlegene og derfor er det flott at Tannhelsesekretærene er tilstede på Nordental.