Status om bleking:

Mange bivirkninger - høy tilfredshet

Bleking fyller ikke riktig mye av min tid i praksis, men vi tannleger må forholde oss til det. Det å kunne bleke tenner er et lite, men viktig behandlingstilbud til våre pasienter. Bleking kan være en skånsom og god behandling som kan erstatte mer invasive inngrep, sa Ulla Pallesen til en så å si fullsatt sal, lørdag ettermiddag på landsmøtet. Pallesen, som er overtannlege ved Tandlægeskolen i København, presenterte en ny studie, et samarbeid mellom NIOM, Københavns Universitet, Universitetet i Oslo og Gøteborgs Universitet.

Bakgrunnen for prosjektet var at det finnes få uavhengige studier som sammenligner effekt av forskjellige behandlinger. Bleking krever potente stoffer, og bivirkninger er kun undersøkt i liten grad.

Antall pasienter i studien var 171 og antall tannleger var 10. Evalueringen er gjort med det samme, etter én til to uker og etter seks til tolv måneder.

Det er mange spørsmål i forbindelse med bleking: Hva er best av hjemmebleking og klinikkbleking? Skal en bruke lampe, varme, ultralyd eller laser? Skal en bruke hydrogenperoksid, karbamidperoksid, natriumperborat eller andre midler? Hva er tillatt og hva er forbudt? Hvilke bivirkninger er de vanligste og de mindre vanlige? Hvor godt virker det og hvor lenge varer det? Og ikke minst: Hva kan blekes og hva kan ikke blekes? Pallesen gjennomgikk alle disse spørsmålene i løpet av seansen.

Rapportert antall bivirkninger under og like etter behandlingen var henholdsvis 73 prosent ved hjemmebleking og 107 prosent ved klinikkbleking (noen pasienter rapporterte flere bivirkninger, derfor prosent over 100). Henholdsvis 17 og sju prosent avbrøt behandlingen, og 2,4 prosent av de som hadde hjemmebleking og 7,4 prosent av de som hadde klinikkbleking rapporterte om vedvarende ubehag. Den vanligste bivirkningen var isinger i tennene (henholdsvis 50 og 39 prosent). Henholdsvis 14 og 36 prosent rapporterte skader på tannkjøttet. Henholdsvis to og 14 prosent rapporterte om smerter i tenner og kjeve.

Når det gjelder tilfredshet med resultatet umiddelbart, var 95 prosent av begge grupper fornøyd med resultatet. Etter 9 - 10 måneder var prosenten enda noe høyere for begge grupper, hele 97 og 96 prosent.

Konklusjonen var med andre ord at bivirkningsfrekvensen er høy, men at pasientene er svært tilfredse.

Studien presenteres i sin helhet i artikkelen «Side effects of external tooth bleaching: A multi-centre practice-based prospective study» av forfatterne er Ellen M. Bruzell, Ulla Pallesen, Nina Rygh Thoresen, Catharina Wallman og Jon E. Dahl, som publiseres i British Dental Journal, 9, 2013. Det vil også kommer mere om denne studien i Tidende.

KristinAksnes