YouTooth

Da kollegaene aldri hadde tid nok til overs, tok tannlege Veronika Edvardsen grep og trakk sin egen visdomstann. Etterpå la hun videoen ut på internett.

Veronika Edvardsen trakk sin egen visdomstann mens tannhelsesekretærene filmet. Filmen ser du på YouTube.

I ettertid har jeg hørt om flere som har trukket sine egne tenner. En eldre tannlege her fra Mo i Rana har til og med utført en rotfylling på seg selv, humrer Edvardsen.

Hun var ferdig utdannet tannlege fra Universitetet i Bergen i juni 2012, og har siden jobbet i Den offentlige tannhelsetjenesten i Nordland, siden august i år ved Korgen tannklinikk i Hemnes kommune.

Om det finnes flere selvplagere der ute eller ikke, Edvardsen må være blant de aller første som dokumenterer prosessen ved hjelp av YouTube.

En hit

Den redigerte versjonen på halvannet minutt med tittel «Norwegian viking dentist extract own tooth», er til nå sett mer enn 13 600 ganger. Originalfilmen på åtte minutter ligger også ute. Siden hun la ut videoen i juli, har også Helgeland Arbeiderblad og NRK Nordland skrevet om tannlegen som i filmen tilsynelatende ubekymret vrikker og vrir på tanna akkompagnert av heftig popmusikk.

Ideen om å trekke sin bakerste molar var imidlertid ikke en plutselig innskytelse. Det var to år tidligere, da Edvardsen jobbet som assistent hos kjevekirurg Ketil Moen i Bergen, at hun begynte å ymte frempå til kollegaer om at hun gjerne skulle ha trukket ei tann. Da ingen så ut til å kunne ta på seg oppgaven, foreslo Moen at hun skulle gjøre det selv.

- Mine kollegaer og jeg sa stadig at vi skulle få tatt tanna når en pasient ikke møtte til time, men det skjedde jo aldri at vi hadde en «ikke møtt» samtidig, forklarer Edvardsen, som dermed rakk å bli både uteksaminert og ansatt før hun fikk gjort noe med saken.

Så, en ettermiddag i juni i år ved Sandnessjøen tannklinikk, var det slutt på tålmodigheten. Edvardsen ba sekretæren om å komme inn på kontoret, ta med seg smarttelefonen og lukke døra etter seg.

- Jeg kunne ikke vente lenger. Jeg tenkte at nå tar vi den tanna, sier Edvardsen.

Tannhelsesekretæren, som tidligere hadde blitt innviet i planene, tok på seg oppgaven med å filme begivenheten. Det var fremdeles andre tannleger på jobb i nabokontorene, så hjelpen var nær skulle noe gå galt.

- Og så satte vi i gang.

Var gira

Det vanskeligste viste seg å være å sette bedøvelse på seg selv så langt bak i munnen. Edvardsen injiserte kun én gang, og brukte bare halvparten av sprøytens innhold. Likevel kjente hun ingenting under ekstraksjonen.

- Jeg hadde et ganske høyt adrenalinnivå og det bidro muligens til å heve smerteterskelen. Det var en merkelig følelse å sette tangen på tanna. Siden jeg var bedøvet, var det vanskelig å kjenne hvilken tann jeg la tanga rundt. Jeg måtte se etter flere ganger for å forsikre meg om at jeg var i ferd med å trekke riktig jeksel.

Det var en ganske liten visdomstann med en s-formet rot. Mot en kombinasjon av rå makt, list og lempe, måtte den etter hvert gi tapt for overmakten.

- Den kom ut til slutt, men jeg styra en god stund, innrømmer Edvardsen.

Hele prosessen fra bedøvelsen ble satt til tanna var ute tok 15 minutter. Tannhelsesekretæren ble lettere uvel, men klarte å gjennomføre filmingen. En annen tannlege og venninne av Edvardsen ble også dårlig av å studere opptaket av odontologiens svar på gjør-det-selv, men ellers har det ikke manglet på lovord fra kolleger som synes stuntet var modig, om enn uvanlig.

Vannet gikk

Det er ikke første gang Veronika Edvardsen har utmerket seg med et pågangsmot litt over gjennomsnittet. Hun ble gravid under studietiden, og hadde termin mot slutten av fjerde semester.

- Den 15. juni 2010 skulle jeg ha eksamen i endodonti. Da jeg våknet om morgenen, gikk vannet. Jeg ringte til Kvinneklinikken og spurte om det likevel var greit å gjennomføre dagen som planlagt, forteller hun.

Det var det. Edvardsen dro avgårde, og ble passet nøye på dagen igjennom av aldrende og bekymrede eksamensvakter.

- Det var litt av en opplevelse! Smertene begynte å bli ganske intense ved 15-tida, og sønnen min kom til verden kl. 22. Av fem eksamener det semesteret, rakk jeg fire, sier hun fornøyd.

More to come

Edvardsen er oppvokst i Leirfjord kommune på Helgeland. Hun er strålende fornøyd med å være hjemme i nord igjen etter flere år på Vestlandet. Distriktklinikken i Korgen består av to tannleger, en tannpleier og to sekretærer. Edvardsen pendler ti mil om dagen mellom arbeidsplassen og boligen i Mosjøen, men klager ikke.

- Det er så flott her oppe, og vi er vant til lange avstander. Jeg har enda en tann på lur som jeg har planer om å trekke selv. Da ønsker jeg å vise frem fine Helgeland i samme slengen. Det blir spektakulært, så følg med på YouTube, ler Edvardsen.

Se innslaget på YouTube: www.youtube.com/watch?v=ZWHUhZQfRss

Tone EliseEng Galåen