Lettlest om strålevern

Ann Wenzel, Mie Wiese, Ib Sewerin:

Stråledoser, stråleskader, strålebeskyttelse:

En orientering for tandlægestuderende og personale i tandlægepraksis

Bokomtalen på nettsiden til forlaget Munksgaard Danmark åpner med at «emnerne stråledoser, stråleskader og strålehygiejne er vanskeligt tilgængeligt stof i de foreliggende odontologisk-radiologiske lærebøger». Dette var nok sannhet helt til denne tynne, danske boken kom på markedet, første gang med Ib Sewerin som forfatter i 1999. Forfatterne av den nyreviderte tredje utgaven er tannleger tilknyttet universitetene i Århus og København og boken er skrevet med dansk tannhelsepersonell som hovedmålgruppe. Boken har syv kapitler, er relativt rik på nyttige tabeller og ikke minst, den er lettlest. Å skrive lettlest om strålefysikk og strålevern er en bragd som forfatterne skal æres for å ha klart.

Boken er logisk bygd opp med de første kapitlene om strålefysikk og ulike typer stråling mennesker utsettes for. Stråleskader og deres sammenheng med røntgenundersøkelser gjennomgås på en lettfattelig måte og det gis innføring i vanlige doser i tannlegepraksis. Boken avsluttes med lovverk og doseberegning. Sistnevnte tar for seg indikasjon og optimalisering av røntgenundersøkelser både for intraorale og ekstraorale røntgenteknikker med blant annet beskrivelse av praktiske strålereduserende tiltak som kan og bør gjennomføres på alle tannklinikker. Kapittelet om lovverk er nyttig informasjon også for norske lesere, men det påpekes at det danske strålevernsregelverket avviker noe fra det norske, spesielt med tanke på detaljnivå og når det gjelder bruk av cone beam CT (CBCT/3D røntgen).

Noen dosetabeller er basert på studier som allerede er over 10 år gamle, og tallene bør dermed leses med et noe kritisk blikk på grunn av de siste årenes teknologiske utvikling både innen reseptorer og nye metoder. Boken dekker likevel det en som praktiserende tannhelsepersonell bør kunne om strålevern, forutsatt at en supplerer med oppdatert kunnskap om det norske strålevernsregelverket. Forfatterne går nok ikke tilstrekkelig i dybden av emnet for de spesielt interesserte, men litteraturlisten bak i boken gir mange gode forslag til utdypende litteratur.

Boken tar ikke for seg noe ut over det tittelen sier, og omtaler dermed ikke teknologien bak ulike digitalrøntgensystemer eller bruken av software. Heller ikke de ulike kliniske indikasjonsområder for røntgenundersøkelser tas opp, men det påpekes helt riktig at enhver røntgenundersøkelse skal være klinisk berettiget med en nytteverdi som overgår ulempene både ved bestrålingen og kostnaden.

Stråledoser, stråleskader, strålebeskyttelse anbefales både for tannlege- og tannpleierstudenter som en innføring til emnet. For ferdigutdannede tannleger og tannpleiere gir boken en lettlest repetisjon og oppdatering i strålevern, og det anbefales å ha boken tilgjengelig på klinikken. Tannlegepraksiser som enda ikke har gjennomført de strålereduserende tiltak som boken beskriver, anbefales å sette strålevernskoordinator på saken.

CarolineHol 

kjeve- og ansiktsradiolog

København, Munksgaard Danmark, 2011, 139 sider, 24 tabeller. Litteratur-/referanseliste bak i boken