Advarsel fra Statens strålevern om kjøp av røntgenapparat

Statens strålevern har i sommer gått ut med en advarsel til landets tannleger mot kjøp av en bestemt type håndholdt dentalt røntgenapparat. Advarselen inneholder blant annet følgende:

Apparatet er et kinesisk produkt som blant annet er vurdert av det britiske Health Protection Agency. Konklusjonen er at apparatet har alvorlige mangler, ikke oppfyller gjeldende sikkerhetsstandarder og ikke er CE-merket, noe som er et krav til medisinsk teknisk apparatur som selges i Norge. Videre er røntgenrøret dårlig skjermet og røntgenstrålen ikke tilfredsstillende. Dosenivåene er i tillegg svært høye og vil ved normal bruk overstige dosegrensene for operatør og vil ved hyppig bruk kunne gi akutte stråleskader på operatørens hender. Pasientdosene vil også ligge langt over typiske pasientdoser.

Apparatet selges via Internett og kan importeres direkte fra Kina for en lav pris. Det markedsføres under ulike navn. Det testede apparatet går under navnet «Tinajie Dental Falcon». Ettersom det mangler CE-merking er bruk av nevnte røntgenapparat ulovlig i Norge.

Det er ikke kjent hvor mange slike apparater som er omsatt i Norge.

Tannlegeforeningen ønsker med dette å gjøre Strålevernets advarsel kjent for sine medlemmer. Advarselen kan leses både på Tannlegeforeningens og Tidendes nettsider.

Aril JulNilsen 

Fagsjef i NTF