§§§Spør advokaten

NTFs advokater får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som kan sendes til redaksjonen.

Betaling for kopi av pasientjournal

Kan jeg kreve betaling av pasient som vil ha utlevert kopi av sin pasientjournal?

Svar: Pasientrettighetsloven (§ 5 1) gir pasientene rett til innsyn i journalen sin, inkludert bilag til denne. Dersom pasienten ber om det har han/hun også rett til å få en kopi.

Ved utlevering av kopi eller utskrift av journal kan tannlegen kreve betaling. Det følger av journalforskriften § 12 at «Betalingen skal ikke overstige et beløp tilsvarende det som er fastsatt for utskrift/kopiering av pasientjournal i de til enhver tid gjeldende takster for privatpraktiserende lege og privatpraktiserende spesialist fastsatt i tilknytning til forkletrygdloven § 5 4 om stønad til dekning av utgifter til undersøkelse og behandling hos lege».

Per i dag er maksimalt beløp som kan kreves for kopi/utskrift av journal kr 85. I kommentarene til journalforskriften understrekes det at det naturligvis ikke er noe i veien for å ta et lavere beløp eller gi kopi/utskrift vederlagsfritt, for eksempel der journalen er lite omfangsrik.

Dersom tannlegens kostnader ved å kopiere journalen med bilag overstiger 85 kroner, vil dette ikke kunne kreves dekket av pasienten. Maksimumsbeløpet er bevisst satt for å sikre at kostnaden for den enkelte pasient ikke skal bli så stor at den begrenser pasientenes praktiske mulighet for å be om utskrift/kopi og bestemmelsen skal ikke tolkes utvidende ifølge Helse- og omsorgsdepartementet.