Høst og landsmøtetid

I vinter gjennomførte vi en større omdømmeundersøkelse for å kartlegge hva dere som medlemmer synes om foreningens arbeid, og hva publikum generelt og dessuten et utvalg av sentrale personer i politikken, byråkratiet og samfunnslivet for øvrig mener om tannleger. Her var det mye interessant - og mye oppmuntrende lesning.

Hva viste omdømmeundersøkelsen?

Generelt kan vi si at våre pasienter er svært godt fornøyd med de tjenestene vi utfører, og de fleste går jevnlig til tannlegen sin. Dette er noe som vi skal ta med oss videre i arbeidet med å få forankret betydningen av den jobben norske tannleger gjør i den øvrige helsetjenesten.

Imidlertid var det noen punkter som både publikum og dere som medlemmer ba oss prioritere høyere i vårt arbeid. Noe har vi begynt med, og noe skal vi gripe ytterligere fatt i denne høsten og vinteren:

  • Befolkningen mener at norske tannleger kan bli enda bedre på å informere om tannhelse

  • Opinionsledere mener det er større potensial for tannlegenes informasjonsarbeid ut mot publikum

  • Foreningen får gjennom undersøkelsen tilbakemelding om å være mer offensiv når det gjelder å snakke om tannhelse i et samfunnsmessig perspektiv

  • Tannlegene oppfordres til å være mer i forkant av saker, og mer synlige i mediedebatter og ovenfor beslutningsmyndigheter

  • Det etterlyses at foreningens holdninger synliggjøres i det offentlige rom og i debatter.

Ut fra disse tilbakemeldingene, og ut fra hovedstyrets egne vurderinger, kommer vi derfor til å prioritere disse to oppgavene:

  1. Arbeide mer politisk for å få gjennomslag for de sakene som representantskapet har bedt hovedstyret prioritere

  2. Være mer synlig overfor medlemmer og publikum

Politisk arbeid

Når det gjelder det politiske arbeidet så er vi allerede godt i gang. Denne høsten er en spennende tid for oss som driver interessepolitisk arbeid. De politiske partiene arbeider nå for fullt med å få på plass sine nye politiske programmer foran stortingsvalget i 2013. Programmene er det viktigste grunnlaget for en hver regjeringserklæring, enten statsministeren heter Jens Stoltenberg eller Erna Solberg. Derfor har vi i NTF invitert oss selv til møter med programkomiteen i alle de ulike partiene som i dag sitter på Stortinget. Her vil vi forsøke å få gjennomslag for våre prioriterte saker. Disse vil være:

  • Utvide og bedre de støtteordningene som allerede finnes i dag for å realisere målet om «Mer til de som trenger det mest!»

  • Bedre samhandlingen mellom tannlegene og den øvrige helsetjenesten

  • Skape bedre forståelse for den norske tannhelsemodellen

Synlighet overfor medlemmer og publikum

Vi har store ambisjoner om å ta større plass i den offentlige debatten der hvor tannhelse blir diskutert. Vi ønsker også å bidra til at saker som er vesentlige for NTF, blir en del av det offentlige ordskiftet. Her vil jeg understreke at synlighet i mediene ikke er et mål i seg selv, men et virkemiddel som vi bare skal benytte når dette er nødvendig for å nå viktige mål for foreningen og for våre medlemmer. Men forhåpentlig vil dere se mer til oss tillitsvalgte i de saker som representantskapet har bedt oss om å prioritere. I tillegg til dette har vi satt oss som mål å forbedre informasjonen til dere som medlemmer. Her trenger vi imidlertid mer kunnskap både om hvilken type informasjon dere ønsker og hvordan dere helst vil motta denne. Vi har derfor iverksatt en spørreundersøkelse hvor vi ber om at dere svarer på noen enkle spørsmål. Min oppfordring til dere er derfor å bruke de få minuttene dette krever slik at vi i NTF bedre kan møte deres behov og dermed få utnyttet ressursene på en best mulig måte.

Snart landsmøte igjen!

Høstens store begivenhet for alt tannhelsepersonell, NTFs landsmøte, nærmer seg. Fagprogrammet er spennende, Nordental blir stor og flott, og tradisjonen tro blir det kamerataften på torsdag. Jeg hadde nær sagt: Selvsagt! Jeg håper å se veldig, veldig mange av dere både på utstilling, forelesning og selvsagt på NTFs informasjonsmøte. Men også på de sosiale arrangementene, inkludert årets landsmøtepub på «Emil og Samuel», håper vi på bra oppmøte. Jeg skal i hvert fall prøve å få med meg så mye som mulig.

Landsmøtet ligger dessuten an til å bli ekstra spesielt i år. Og da tenker jeg ikke bare på at det er første gangen jeg skal innvie et landsmøte i NTF !

Helse- og omsorgsministeren er invitert til åpningen av landsmøtet, og har i skrivende stund satt av tid, og har et ønske om å bruke denne anledningen til å lansere markedsportalen. Det blir spennende og interessant og det må du absolutt få med deg.

Vel møtt til gode og glade dager på Lillestrøm i oktober.

Camilla HansenSteinum