Nye lokaler i øst og vest

Det nye odontologibygget i Bergen er ferdigstilt, flyttet inn i, og nå også offisielt åpnet. Ikke mindre enn to statsråder troppet opp i den anledning. Kunnskapsministeren spilte hovedrollen, mens helseministeren stemte i. Det var ikke annet enn lovord å høre fra noen av dem. Det var ikke bare en snarvisitt i form av snorklipping, eller i dette tilfellet nøkkeloverrekkelse, og et par raske festtaler de unnet seg heller denne gangen. De var med hele dagen, og deltok i både omvisning og bespisning, og tok seg tid. Ikke så underlig at statsråder også både trenger og spanderer på seg en festdag innimellom. Det er en ellers vanskelig tid for noen hver i regjeringen, vil jeg tro, og at de velger å dvele litt ved noe som er verdt å feire kan jeg godt forstå.

Det nye odontologibygget i Bergen er fantastisk flott og virkelig verdt å feire. Fasaden, som også preger Tidendes forside, er dekket av plater i lyse blå og grønne sjatteringer, og innvendig skinner det i rene flater og nytt utstyr, mens de ansatte har fått klinikklær i dus turkis eller lyseblått, som matcher huset. Arkitekten kalte det Jaws 5 da de presenterte sitt forslag i 2003. I 2004 ble forslaget enstemmig valgt. Navnet har fulgt bygget i byggeperioden, og vil det kanskje i tiden fremover også.

Bygget skal realisere visjonen om en integrasjon av forskning, høyere utdanning og utøvende tannhelsetjeneste som drar nytte av og styrker hverandre gjensidig. En regner med at huset skal brukes av anslagsvis 375 ansatte og 286 studenter, og at det skal mottas 33 000 pasientbesøk per år. I tillegg kommer 15 ansatte i Den offentlige tannhelsetjenesten.

Den eneste som ikke hadde den helt store dagen den 15. August var kanskje dekanen ved Oslofakultetet, som også ønsker seg et nytt hus. Oslo skiller seg ut, ikke bare som det eneste av tre norske læresteder i odontologi med eget fakultet, men også som det eneste lærestedet uten nytt hus. Det skal bli interessant å følge med på hva politikerne gjør av prioriteringer når statsbudsjettet for neste år presenteres om ikke så lenge. Og i de kommende år. Men for all del, Oslodekanen var hjertelig til stede i Bergen, og han gratulerte like varmt som alle andre. Jeg sier ikke at han er misunnelig. Bare at han unner sitt eget fakultet et nytt hus også. Det kan jeg forstå. I Bergen har de ventet i 20 år. Det gjenstår å se hvor lang ventetiden blir i Oslo, og om den ender med nytt bygg der også.

Ikke alle må vente like lenge. Etter en langt kortere prosess flytter Den norske tannlegeforening inn i nye lokaler allerede nå i høst, etter at representantskapet ga klarsignal til å starte en prosess i november 2011. Det betyr at de ansatte i NTFs sekretariat rydder og sorterer for tiden. Det gjør Tidende også. Vi skal ut av Frederik Stangs gate 20 for å starte på ny frisk i nyoppussede lokaler i Haakon VIIs gate, som er adressen fra og med mandag 22. oktober.

Det er noe befriende i å rydde, kaste og flytte fra alt som er gammelt, og starte med blanke ark på et nytt sted. Jeg kan ikke si annet enn at jeg gleder meg til akkurat det, og at jeg føler meg privilegert som har en arbeidsgiver som koster på, for at vi skal få nye fine lokaler i toppetasjen av et staselig bygg midt i smørøyet av Oslo.

Måtte de nye lokalene inspirere og gi arbeidsglede, både i øst og vest.

Ellen BeateDyvi