PÅ NETT

Gratis QR-kodegenerator

QR står for Quick Response, og virker på samme måte som strekkoder på den måten at f.eks. en smarttelefon kan lese store datamengder raskt og lett. Det er enklere enn å skrive inn nettadresser, navn og numre på telefonen. De kommer ofte på visittkort, og de er lettere å skanne og lagre enn visittkort på papir.

Kodesystemet ble utviklet i Japan på 90-tallet for å kunne skanne koder med mye informasjon raskt, og til smarttelefonen kom, ble den mest brukt til reklame og produktinformasjon.

QR-kodene har dukket opp i flere og flere sammenhenger det siste året, og det er vanskelig å ikke legge merke til dem. På nettstedet Wolfram Alpha kan du lage en QR-kode, slik som f.eks. den under.

Lag din egen kode

For den som vil lage sin egen kode, finnes det mange alternativer, men enklere enn å lage den med Wolfram Alpha kan det vanskelig bli. Ingen nedlasting av programvare, konfigurasjon eller innlogging. En går rett og slett inn på nettsiden www.wolframalpha.com og skriver: qr code for «din informasjon» (uten anførselstegn) og trykker enter. Skal du f.eks. lage en QR-kode for Tannlegetidende, skriver du: qr code for www.tannlegetidende.no, så kommer koden opp. Du kan høyreklikke på koden og velge Lagre bilde som for å lagre bildet, og det er flere muligheter for forstørring og filformat.

QR-kodene brukes for øyeblikket mest til reklame og markedsføring, men en kan også lage en kode til en youtube-videoe eller bilder.

QR-leser

Siden kodene figurerer nesten over alt for øyeblikket, er det uansett nyttig å kunne lese dem. Her er det mange både gratis- og betalingsprogrammer for smarttelefoner og lesebrett, for eksempel QE-reader, som fungerer godt.