Fikk Redd Barnas pris

Foto: Rebecca Jafari/Redd Barna

Redd Barnas Eglantyne Jebb-pris er tildelt Anne Rønneberg som arbeider ved Universitetet i Oslo, fordi hun tør å bekymre seg og bry seg om barna som trenger det aller mest.

Tannhelsepersonell har en unik mulighet til å oppdage tegn på overgrep og omsorgssvikt hos barn fordi vi følger dem jevnlig. Mistenker vi omsorgssvikt og overgrep, er det derfor enormt viktig å tørre å si i fra, sier tannlege Anne Rønneberg.

I august fikk hun Redd Barnas årlige rettighetspris for sitt arbeid. Rønneberg har arbeidet hardt for at tannlegene skal ta ansvar og melde fra til barneverntjenesten og politiet dersom de mistenker overgrep.

Årets vinner har brukt sitt vanlige yrke til å gjøre noe ekstra og veldig viktig for barn. Hennes innsats har gjort at flere barn har blitt sett og at saken har kommet høyt opp på agendaen hos barnevern og beslutningstakere, sa nestleder i Redd Barnas hovedstyre. Kjersti Coward. da hun delte ut prisen, som er oppkalt etter kvinnen som startet Redd Barna. Prisen kan gis til enkeltpersoner, grupper, organisasjoner eller andre som har gjort en innsats for å styrke barns rettigheter eller bekjempe brudd på barns rettigheter. Det var en ydmyk og takknemlig prisvinner som tok imot prisen:

Det er en stor ære å få prisen og jeg kan ennå ikke forstå det. Jeg er svært takknemlig, og vil takke mine fantastiske kollegaer og tidligere barneombud Reidar Hjerman for deres støtte og samarbeid, sa Rønneberg i talen sin.

Det er vanskelig å oppdage overgrep, men ulike signaler og adferd som avviker fra «det normale» kan gi grunn til bekymring. Noen av barna brekker seg når de får noe i munnen. Eller de er livredde og får angst av å komme inn på tannlegekontoret. Så er det opp til barnevernet å finne ut om det er grunn til bekymring eller ei, sier hun.

- Det har vært et utrolig engasjement fra tannhelsesekretærer, tannpleiere og andre tannleger. Uten en samlet innsats hadde vi ikke vært der vi er i dag, sier Rønneberg, som ble fotografert sammen med sine kollegaer.

Rønneberg er også leder av Norsk forening for pedodonti. NFP.