Ulovlige påstander

Ill: Yay Micro.

EU har bestemt at det ikke lenger er lov å påstå at svisker hjelper på magen eller at antioksidanter styrker immunforsvaret.

EUs vitenskapelige komité for mattrygghet (EFSA) har vurdert flere tusen helsepåstander og har avvist flesteparten av dem. Dermed er det fra midten av desember i år ikke lenger lov å påstå at meieriprodukter gir sunne tenner, eller at en rekke piller mot reisemage stopper diaré eller at antioksidanter styrke immunforsvaret med mer, skriver VG Nett.

Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, sier at en del av forbudene er som ventet, men stusser over noe, som for eksempel at det ikke lenger er lov å si at svisker og rosiner har effekt på magen.

Andre eksempler på det som ikke lenger er lov å si er at en håndfull mandler hjelper på kolestrolet, at tranebærjuice virker mot urinveisinfeksjon og at fiber hjelper på fordøyelsen.

Av de 222 helsepåstandene som er godkjent av EU finner vi:

Vitamin A bidrar til opprettholdelse av et normalt syn. Vitamin C øker jernopptaket. Jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen. Og: Kalsium bidrar til normal muskelfunksjon.