En moderne lærebok i hendig format

Dental erosion

Adrian Lussi and Thomas Jaeggi

Diagnosis, Risk Assessment, Prevention, Treatment

Bokens forfattere er, Adrian Lussi and Thomas Jaeggi, universitet i Bern i Sveits, i samarbeid med Carolina Ganss og Elmar Hellwig. I tillegg inneholder boken case-rapporter fra seks andre tyske og sveitsiske universitetslærere.

Boken består av syv kapitler som omhandler hele spekteret fra diagnose til behandling av dentale erosjoner og avsluttes med ni case-rapporter som er mer enn vanlig godt illustrert.

Det sies allerede i forordet at dette er en bok beregnet på studenter, praktikere og universiteteslærere, og dette tror jeg er en bok som blir å finne på de fleste odontologiske pensumlister i årene som kommer. Den er meget grundig og systematisk, samtidig som den er lettlest og kort, og så nær opptil en kokebok som noen kan ønske seg.

Etter en kort innledning der det presiseres hvor stort og viktig dette problemfeltet er blitt i løpet av de siste to tiår, blir vi presentert for en sides sjekkliste med en grei fremgangsmåte for hvordan vi kan håndtere pasientene på klinikken. En artig liten detalj er at den også foreligger som et løst plastark i A-5 format som vi lett kan ty til på klinikken - uten å måtte sitte som en kjent vitsetegning med læreboken i hånden.

Neste nyttige hjelpemiddel er en screeningmetode som kalles BEWE: Basic Erosive Wear Examination. Det gis en nøyaktig beskrivelse av hvordan vi kan bruke denne metoden til å registrere erosjoner, finne passende forbyggende tiltak og følge opp pasientene videre. Sånt er viktig, selv for erfarne klinikere som også kan føle behov for å få mer systematikk over behandlingstilbudet til pasientene.

Med utsøkte klinisk bilder og mange eksempler vises diagnosekriterier og differentialdiagnoser.

De etiologiske faktorene gjennomgås grundig med avsnitt om sykdommer, spiseforstyrrelser, diett, vindrikking, trening og mye mer. Det advares f.eks mot å henge seg helt opp i pH som årsaksfaktor, og det følges opp med en fyldig tabell over produkter med deres pH og potensial for oppløsning av emaljen.

Vi får et eksempel på et skjema for kostanalyse, og boken beskriver nøyaktig en metode for måling av salivaflow.

Alle råd for forebygging følges av forklaringer på hvorfor de gis og hvorfor de virker, og det presiseres også hva vi ikke må foreslå! Puss før måltidene nevnes som en mulighet og økt bruk av tinnfluorid likeså.

Kapitelet om behandlingsalternativer er, som nevnt, i form av kasuistikker der dyktige klinikere grundig gjennomgår ulike pasienter med utfyllende anamneser og detaljert beskrivelse av behandling, med rekkefølge og materialvalg fra punkt til punkt.

Alle kapitlene brytes opp med tabeller og faktaruter som gjør det enkelt å få tak i hovedpunktene. Og den kliniske dokumentasjonen kan man ikke få sagt nok pent om. Boken er en pedagogisk drøm!

Et eget kapittel om erosjoner hos barn er en ny vri så vidt jeg har sett.

Boken avslutter med en meget fyldig referanseliste for dem som er blitt inspirert til videre lesning, samt en indeks som gjør det lett å finne frem til spesielle deltemaer.

Gled dere!

VibekeKjærheim 

London: Quintessence Publishing co. inc.; 2011. 144 sider. 220 illustrasjoner. ISBN 978 - 1 - 85097 - 218 - 1 (B9067)