PÅ NETT

Lagring på nett av bilder

Nordmenn flest er i verdenstoppen når det gjelder kjøp av godt fotoutstyr, men ikke like flinke til å ta vare på bildene. Bare tre av ti husstander har lagret bildene sine på en trygg måte om noe skulle skje med harddisken. Hele 71 prosent av de spurte hadde ikke bilder og andre viktige dokumenter lagret utenfor hjemmet, viser en undersøkelse Norstat har gjort for PC-World.

Det finnes mange bilde- og dokumentlagringstjenester på den såkalte nettskyen. Felles for de fleste er at de er gratis opp til et visst volum, men så begynner de å koste penger. To aktører som kommer godt ut når det gjelder både brukervennlighet, gratiskapasistet og pris er Google og Dropbox. De er store men pålitelige, og med ressurser til å drive utvikling av tjenestene.

Google har bildelagringstjenesten Picasa, som er gratis opp til én gigabyte hvis du bruker Picasa-programvaren, mens du har ubegrenset plass hvis du laster opp Picasa via Google+. For fem dollar, eller rundt 30 kroner, kan en utvide lagringsplassen på Picasa til 20 gigabyte, mens 80 gigabyte koster 20 dollar i året, eller litt over 100 kroner.

Dropbox er en annen populær lagringstjeneste, hvor det også er lett å dele filene med andre. Her får en opp til to gigabyte gratis, mens det koster 99 dollar for opp til 50 gigabyte.

Data.norge.no

Den 12. juni åpnet Enhetsregisteret. Det vil si at Brønnøysundregistrene har gjort organisasjonsnummer og adresser til en million norske virksomheter tilgjengelig for viderebruk gjennom nettstedet www.data.norge.no

Det skal bare være allerede offentliggjorte data som legges ut, men her kan de samles i lett tilgjengelige formater, slik at alle kan bruke dem.

Nettstedet data.norge.no skal brukes av offentlige etater for å gjøre alle offentlige data så lett tilgengelige som mulig for alle.