Kvikksølvskade godkjent som yrkessykdom

Tordis Stigen Klausen er en av mange tannhelsesekretærer som er blitt skadet av å arbeide med kvikksølv, skriver arbeidstakerorganisasjonen Parat på sitt nettsted. Klausen er også en av dem som har jobbet hardt for at dette skal godkjennes som yrkessykdom. Nå har NAV godkjent hennes krav med virkning tilbake til 1992.

Tordis Stigen Klausen jobbet helt eller delvis som tannhelsesekretær fra 1969 til 1992. Dette arbeidet førte til at hun ble alvorlig syk. Med støtte fra en rekke utenlandske og norske eksperter har Klausen kjempet for at kvikksølvskade hos tannhelsesekretærer må tas på alvor av norske myndigheter. - Tordis har kjempet i tingrett, lagmannsrett og to ganger i trygderett. Hun har sammen med oss i Tannhelsesekretærenes Forbund (ThsF) kjempet kampen mot flere helseministre, Rikstrygdeverket, Helsedirektoratet og STAMI, 20 år etter at hun måtte slutte i jobben, har NAV endelig godkjent hennes skader som yrkessykdom, sier leder av Tannehelsesekretærenes Forbund, Gerd Bang-Johansen.

NRK Brennpunkt har ved tre anledninger satt et kritisk lys på myndighetenes behandling av tannhelsesekretærenes saker. I 2006 fikk Tordis Stigen Klausen Zola-prisen for sivilt mot, for sin mangeårige kamp. Tidende har tidligere skrevet om Tordis Stigen Klausen, i forbindelse med at hun fikk prisen for sivilt mot, i Tidende nr. 2, 2006.