Ny leder for IKO ved Universitetet i Bergen:

Ønsker et tett samarbeid

Første januar 2012 tiltrådte professor Anne Nordrehaug Åstrøm stillingen som leder for Institutt for klinisk odontologi (IKO) ved Universitetet i Bergen. Siden har det gått i ett. Ønsket er et tett samarbeid med medisinske disipliner.

Anne Nordrehaug Åstrøm leder Institutt for klinisk odontologi (IKO) i Bergen. Hun vil at instituttet skal være et kraftsenter i nært samarbeid med de andre instituttene ved Det medisinsk-odontologiske fakultet. Foto: Rune Håkonsen, IKO.

Vi skal bli et kraftsenter på Vestlandet innen odontologi, sier Åstrøm entusiastisk.

Med gode samarbeidspartnere både innad på Det medisinsk-odontologiske fakultet så vel som i Den offentlige tannhelsetjenesten, ligger forholdene godt til rette for et odontologisk episenter i Bergen.

- Jeg har alltid betraktet oral helse som en del av den generelle helsen, og ønsker at vi skal ha et aktivt samarbeid med de medisinske disipliner og andre helserelaterte fag. Dette gjelder forskning så vel som undervisning. Vi skal betrakte odontologi som en viktig del av det generelle helsebegrepet, sier Åstrøm.

Subdisiplin

Hun viser til at i mange land er tannlegene også utdannet leger, og den orale disiplinen en medisinsk subdisiplin på linje med for eksempel øre-nese-hals og urologi. Odontologien blir på denne måten en godt integrert del av den generelle helsen.

- Ikke minst når det gjelder forebygging kan en slik tilnærming gi store fordeler. For eksempel kan røyking og/eller et usunt kosthold forårsake periodontal sykdom så vel som hjerte- og karsykdommer og kreft. Det er viktig å se det hele i sammenheng, sier Åstrøm.

Ønsker å påvirke

Hun disputerte i 1996. Arbeidet med doktorgraden ga blod på tann, og frem til 2011 jobbet hun intensivt med forskning og undervisning. Som professor i odontologi med fagkompetanse innen samfunnsodontologi, var hun tidligere tilsatt dels ved Senter for internasjonal helse og dels ved Institutt for klinisk odontologi.

Da hun ble oppfordret til å søke stillingen som instituttleder, bestemte hun seg for å gripe sjansen.

- Jeg hadde lyst på nye oppgaver, og følte behov for å innta en mer aktiv rolle i beslutningsprosessene, forteller hun.

I januar 2008 ble Det odontologiske og Det medisinske fakultetet slått sammen til Det medisinsk-odontologiske fakultet hvor odontologi ble et eget institutt. Samtidig arbeidet man med å skille ut studentklinikken fra instituttet. Noe av motivasjonen for det siste, var å gi de vitenskapelig ansatte mer tid til forskning. Åstrøm satt som visestyrer for forskning ved IKO, og fulgte begge prosessene på nært hold.

Jeg engasjerte meg i sammenslåingen av de to fakultetene og likeledes i utskillelsen av klinikken, forteller Åstrøm.

I omstilling

Som nylig tiltrådt instituttleder er det nå blitt hennes oppgave å lede prosessen med å integrere klinikken tilbake i instituttet.

- Forhandlinger med fylkeskommunen om en eventuell overtakelse av klinikken førte ikke frem. Nå skal klinikken igjen bli en del av Institutt for klinisk odontologi og Det medisinsk-odontologiske fakultet, sier Åstrøm.

På grunn av den nye organisasjonsstrukturen, er det mange ansatte som er i omstilling. Instituttlederen blir igjen øverste leder også for klinikken. Undervisningen vil foregå i team bestående av tannpleier, tannhelsesekretær, instruktørtannlege og student.

- Vi er nå i ferd med å implementere den nye organisasjonen, og alt skal være klart til innflytting i det nye bygget 15. august, sier Åstrøm.

Samtidig foregår det et stort omstillingsprosjekt på fakultetet. Antallet institutter skal reduseres for å få en mer hensiktsmessig organisasjon. Målet er å gi kjernevirksomheten forskning, undervisning og formidling bedre kvalitet. Prosjektet heter Fremtidens fakultet. Det blir en omorganisering, ingen mister jobben. Det er ventet at prosjektet skal være i havn innen utgangen av neste år.

- Også disse planene må vi ha fokus på. Det blir spennende å se om IKO blir værende som et institutt for seg selv eller slått sammen med et eller flere andre. Det foregår en stor endringsprosess både på instituttet og på fakultetet. Alt dette gjør sitt til at arbeidsdagene blir rimelig travle, sier Åstrøm.

Krevende hverdag

Den største utfordringen for den nye instituttlederen i tiden fremover blir å få på plass alle endringene i organisasjonen. Hun må sørge for at kommunikasjonen flyter lett mellom 300 studenter og 260 ansatte, av disse cirka 30 i vitenskapelige stillinger. Åstrøm berømmer den erfarne administrasjonen hun har i ryggen, og har stor ydmykhet for det arbeidet som hittil har blitt gjort på ledelsesnivå. I tillegg blir det viktig å lose flyttingen over i det nye odontologibygget vellykket i havn, og ikke minst å få på plass gode samarbeidsavtaler med Hordaland fylkeskommune. Både Tannhelsetjenestens kompetansesenter Vest og Den offentlige tannhelsetjenesten skal også inn i det nye bygget.

- Det blir veldig viktig å få i gang gode avtaler med Tannhelsetjenesten både når det gjelder spesialisttannhelsetjenester og spesialistutdannelse. Vi må ha en fordeling og en felles forståelse som er til beste for alle, slik at vi ikke konkurrerer om pasientene. Vi har fortløpende forhandlinger, og det danner seg nå konstellasjoner om i hvilken retning vi skal gå, forteller Åstrøm.

Åstrøm vil ha stort fokus på forskning og undervisning også i sitt arbeid som leder, og har stor tro på at forskningen i kompetansesentrene blir på linje med den i de regionale helseforetakene. Den ferske instituttlederen er optimistisk med tanke på fremtiden og det odontologiske miljøet på Årstadvollen.

- Årstadvollen blir et fantastisk sted hvor det nye odontologibygget vil huse bred kompetanse i nært samarbeid med det medisinske miljøet, sykehuset inkludert. Vi har et veldig godt utgangspunkt for fremtiden så lenge vi holder høy kvalitet på forskning utdannelse, avslutter Åstrøm

Tone EliseEng Galåen