Blir ikke det vi spiser

Ill: Yay Micro.

Det er svært vanskelig å spå hva kostholdet vil gjøre med det enkelte menneskes kolesteroltall, blodsukkernivå, fettprosent eller 37 andre parametere, skriver forskning.no og viser til to danske doktorgradsstudenter som har studert kostholdseffekter hos147 dansker fordelt på to grupper. Den ene gruppen spiste tradisjonell dansk mat, den andre gruppen spiste ny nordisk hverdagsmat med mer frukt og grønt og mindre kjøtt, over en periode på et halvt år

Selv om man ikke kan se en klar forskjell på hvert enkelt menneske, har ny nordisk hverdagsmat gjennomsnittlig sett en positiv effekt på en stor gruppe: Etter tolv uker gikk personene med dette kostholdet ned 1,5 kg mer i vekt enn den andre gruppen. Problemet er snarere at forskerne ikke kan se noe entydig bilde av hvilken mat som påvirker hvilke mennesker.

Årsaken gjemmer seg antagelig i et svært komplekst samspill mellom genene og den kosten vi har levd av gjennom hele livet. Vi er forskjellig skrudd sammen fra naturens side, og det kan være det store, innviklede genetiske puslespillet som gjør at akkurat din kropp er spesielt flink til å få noe godt ut av epler eller rødspetter.

Samtidig kan man ikke regne med at kroppen nullstiller seg bare fordi man begynner å spise annen mat.

Det ser likevel ut til at et kosthold med mindre kjøtt og mer grønt generelt får folk til å gå ned i vekt. Forskerne vet imidlertid fremdeles ikke hvorfor noen opplever en fantastisk effekt, mens andre ikke blir påvirket i det hele tatt.

Det tar for eksempel tid før stoffskiftet kan omstille seg fra 20 år med burgere. Det tar lang tid å endre tarmfloraen, og mer og mer forskning peker på at nettopp tarmfloraen er helt sentral for helsen

Det er først nå forskerne har begynt å ta fatt på samspillet mellom mat og gener, såkalt nutrigenomics.

Forskerne er på mange måter på jakt etter en brødsmule i en hall full av smuldret loff, men det finnes metoder som kan få dem på rett spor. Man kan undersøke gener og hvordan de blir uttrykt i kroppen, metabolitter (stoffer som dannes etter reaksjoner i celler) og tarmfloraen.