Bjørg Øyri

1928 - 2012

Tidligere fylkestannlege Bjørg Øyri døde 11. mars 2012 nær 84 år gammel.

Bjørg Øyri var født på Karmøy i 1928, men slekten kom fra Undheim på Jæren. Hun tok artium på landsgymnaset på Bryne i 1947, og var ferdig utdannet tannlege i Oslo fire år senere.

I 1952 giftet hun seg med Audun Øyri og sammen hadde de tre sønner, og de fikk også gleden av å få fem barnebarn.

Hun startet egen privat praksis på Vigrestad etter ferdig utdannelse, og hadde samtidig ansvaret for tannbehandling av skolebarna. Dette var i en tid med mye tannråte, og hun så tidlig at eneste løsning på det problemet måtte være forebyggende arbeid.

Etter noen år ble hun skoletannlege i Stavanger og senere i Asker.

Da utdannelsen i samfunnsodontologi ble startet i Norge var hun på det første kullet som tok denne videreutdannelsen, og ble kort tid etter ansatt som skoletannlegesjef i Stavanger.

I 1976 ble hun den første fylkestannlegen i Rogaland, og ble med det også den første kvinnelige fylkestannlegen i Norge.

Hun bygde med stødig hånd opp tannhelsetjenesten i Rogaland. I første omgang prioriterte hun de kommunene som ikke tidligere hadde hatt tannleger. Etter et år var ti tannlegeteam og en tannpleier på plass, og da hun gikk av i 1994 hadde hun bygd opp en organisasjon med 240 ansatte på klinikker i alle kommunene i Rogaland.

Drivkraften hennes var medfølelse med pasientene og sans for folks tannhelseproblemer. Målene hun satte for tannhelseutviklingen ble ofte oppfattet som urealistiske, men hun klarte å gjennomføre dem på planlagt tid i sammen med de ansatte. Virkemåten var å inspirere medarbeidere til å nå målene. Hun var en engasjert leder som viste stor omtanke for de ansatte.

Bjørg Øyri fikk i 1990 Rogaland Mållag sin pris for bruk av nynorsk i offentlig tjeneste.

Ektemannen Audun Øyri hadde gitt ut norsk medisinsk ordbok i flere utgaver. Etter hans død redigerte Bjørg Øyri en ny utgave av ordboken.

Bjørg vil bli dypt savnet av oss som lærte henne å kjenne, og vår medfølelse går til barn, barnebarn og familie for øvrig.

For Tannhelse Rogaland; Åge Hansen og Helene Haver