Oppdatert om faglig fundament i endodonti

Treatment of endodontic infections

José F. Siqueira jr.

Treatment of endodontic infections av José F. Siqueira jr. er en lærebok som omfatter både teoretisk og praktisk kunnskap om endodonti. Den inneholder en oppdatert sammenstilling av forskningen og klinisk praksis på fagfeltet.

Boken er delt i to seksjoner, fagfundamentet i del en , og del to som inneholder praksisrelatert stoff. To hovedbidragsytere angis av forfatteren, Isabella N. Rôças og Hélio P. Lopes, men gjennom boken kommer det også bidrag fra mange andre godt kjente endodontister, også norske. Den brede strømmen av bidrag fra mange kjente hjelper til at boken står solid faglig. Boken er skrevet for mange lag av endodontisk interesserte, Siqueira angir studenter, klinikere, professorer og forskere som målgruppe. Her er det mye for alle interesserte.

Del en omhandler tema som forventes i en slik lærebok, som relevant mikrobiologi, immunforsvar og forskjellige biologiske og kliniske aspekter av tannsykdommen apikal periodontitt. Teksten ledsages av fine bilder og grafiske fremstillinger. Selv om oppramsing av hittil ukjente udyrkbare mikroorganismer lett kunne blitt kjedelig, er dette både interessant og lett tilgjengelig for de fleste lesere. Slikt stoff blir satt logisk inn i en klinisk sammenheng, og han lar en rød tråd følge sine detaljer gjennom kapitlene, nemlig relevansen til apikal periodontitt. Den viten som etter hvert er akkumulert om hvorfor behandling av apikal periodontitt går bra (eller ikke), gås grundig gjennom i kapitler om primær og sekundær apikal periodontitt. Likeså årsaker til endodontisk relatert smerte og systemiske implikasjoner av apikal periodontitt. I det hele tatt er teksten full av referanser til nyere forskning på området. Boken markerer kanskje ikke et paradigmeskifte i vår teoretiske basis, den er snarere et friskt pust av nye referanser som får vår kunnskapsbase til å stå mer stødig.

Del to omhandler klinisk praksis, noe er litt forskjellig fra slik vi gjør det her i Norge og Skandinavia, men det er små avvik som alle lesere av engelsk faglitteratur alt er godt kjent med. Det meste er lesverdig og relevant illustrert. Aktuelle forskjeller er anbefalte apikale preparasjonsstørrelser, og praktisk bruk av antibiotika. Teorien er den samme, men rutinene litt forskjellige. Nye teknikker for å nå behandlingsmålene våre beskrives, og der dokumentasjon på effektivitet mangler, påpekes dette på en måte som åpner for at fremtiden kan romme forbedringer i materialer og metoder. Desinfeksjon med hjelp av laser, Endo-Vac og den nye «Self adjusting file» er bare noen av nyhetene som gjennomgås.

Den eneste mulige svakheten måtte det være at Siqueira har vektet mange referanser til sitt eget forskningsmiljøs publikasjoner. Det er kanskje på sin plass, da dette miljøet har produsert mye forskning på fagfeltet. Men andre har også det, og selv om de står på referanselisten, gis referansene noen ganger litt perifert i teksten. Referanselistene er for øvrig meget omfattende.

Etter mitt syn er den flott lesning for alle som arbeider med rotbehandling. Den interesserte allmenntannlegen vil etter lesning bringes helt i front av fagutviklingen.

MariusBunes 

spesialistkandidat i endodonti.

London: Quintessence Publishing co, inc; 2010. 403 sider, innbundet. ISBN: 9781850972051