Melk med fluor hjelper

Ill: Yay Micro.

Daglig inntak av fluorid eller lactobasiller kan snu utviklingen av bløte og læraktige rotkarieslesjoner hos eldre, viser en ny svensk studie.

160 pasienter med minst to rotkarieslesjoner ble delt i fire grupper som hver dag inntok to desiliter av henholdsvis ren melk, melk med fluorid, melk med laktobasiller og melk med både fluorid og laktobasiller.

Alle som fikk melk med en av tilsetningen hadde fått snudd utviklingen og viste remineralisering av rotkarieslesjonene. De to gruppene som hadde fått fluorid viste signifikant bedre resultater enn den som bare hadde fått tilskudd av laktobasiller.

Det var en stor andel dropout i studien, men de som falt fra var jevnt fordelt i de fire gruppene og med samme baselinedata som resten av deltakerne. Derfor tok forskerne sjansen på å konkludere, på bakgrunn av bare 100 personer, med at daglig inntak av melk supplert med fluorid og/eller probiotiske bakterier kan remineralisere bløte og læraktige rotkarieslesjoner hos eldre. Artikkelen er publisert i Acta Odontologica 2011, 69: 321 - 7.