Legene får toppjobbene

Ill: Yay Micro.

Har du en topplederstilling eller maktposisjon i Helse-Norge er du mest sannsynlig mann og lege, skriver bladet Fysioterapeuten, som har gått gjennom nesten 200 topplederstillinger i forvaltningen i Helse-Norge. Selv om type foretak og definisjon av toppledelse sikkert kan diskuteres, tegner det seg et tydelig mønster: Drøye 25 prosent av stillingene er besatt av leger, de fleste menn. Cirka 12 prosent er sykepleiere, de fleste kvinner.

Ellers er siviløkonomer, statsvitere og jurister hyppig representert i toppen av Helse-Norge. Med utbyggingen av kommunikasjonsavdelinger finner du også en del journalister som er definert inn under toppledelsen. Mange ansatte og styrerepresentanter har bred bakgrunn med en kombinasjon av flere yrkesutdanninger.

Det er autorisert cirka dobbelt så mange leger og nesten åtte ganger så mange sykepleiere som fysioterapeuter i Norge i dag, men antallet leger, sykepleiere og fysioterapeuter som er ansatt i maktposisjoner samsvarer ikke med størrelsen på yrkesgruppene, skriver Fysioterapeuten. Tannlegene nevnes ikke i denne sammenhengen, noe som vel tyder på at de ikke er sterkt representert blant dem som innehar toppjobbene i Helse-Norge.