Spesialistutdanning i pedodonti

Generell informasjon

Helse og omsorgsdepartementet har vedtatt at Norge skal ha følgende sju spesialiteter i odontologi: endodonti, kjeve- og ansiktsradiologi, kjeveortopedi, oral kirurgi og oral medisin, oral protetikk, pedodonti og periodonti.

Alle spesialistutdanningene er fulltidsstudier med innslag av tverrfaglighet og randsonefag.

Helsemyndighetene har besluttet å gi særskilt støtte til utdanning av spesialister i pedodonti. Det utlyses derfor nå ekstraordinært opptak av tre kandidater. En kandidat tas opp ved Universitetet i Oslo, Institutt for klinisk odontologi og to kandidater ved Universitetet i Tromsø, Institutt for klinisk odontologi fra høsten 2013. Utdanningen i Tromsø skjer i samarbeid med Tannhelsetjenenestens kompetansesenter for Nord-Norge (TkNN).

Ved Universitetet i Bergen tas det også opp to kandidater med forbehold om at det ansettes en spesialist i pedodonti som kan delta i undervisningen.
Utdanningsprogrammet er basert på heltids studium over tre år. De generelle opptakskravene er bestått odontologisk grunnutdanning og to års erfaring fra allmennpraksis. I helt spesielle tilfeller kan det dispenseres fra kravet om to år (jf. Spesialistreglene). Søknad må inneholde CV (både arbeidserfaring, kursdeltagelse, eventuelle publikasjoner og annen meritterende virksomhet) samt attesterte kopier av vitnemål og norsk autorisasjon.
Lærestedene mottar tilskudd fra staten for drift av utdanningsprogrammene. I tillegg er det på statsbudsjettet for 2013 foreslått tilskudd til lønn til kandidater under spesialistutdanning i pedodonti. Det er ikke avklart hvordan tilskuddet skal utbetales, hvem som skal prioriteres og nivået på tilskuddet. Spørsmål om dette kan rettes til Maren Mathiesen Wilberg (mamat@helsedir.no) eller Ragnhild Elin Nordengen (ranor@helsedir.no). Søkere bes kontakte fylkestannlegen eller andre arbeidsgivere før søknad sendes slik at eventuell tilknytning til Den offentlige tannhelsetjenesten eller andre aktuelle arbeidsgivere kan redegjøres for.

Søknads og kontaktinformasjon

Interesserte søkere anbefales å kontakte lærestedene for informasjon om utdanningsprogrammet. Nærmere informasjon om fagprogrammene gis av fagansvarlige:

Kontaktperson ved Universitetet i Tromsø: Claes-Göran Crossner tlf 77 64 91 21/ 954 20 041 (claes.crossner@uit.no). Kontaktperson ved Universitetet i Oslo: Ivar Espelid tlf 22 85 22 65/ 922 34 762 (Ivar.Espelid@odont.uio.no). Kontaktperson ved Universitetet i Bergen: Marit Slåttelid Skeie (Marit.Skeie@iko.uib.no).

Søkerne rangeres av de respektive fagavdelingene. Videre innstilles søkerne av en nasjonal opptakskomitè på grunnlag av faglige kvalifikasjoner (relevant praksis og erfaring, kurs, prosjektarbeid og forskning etc.) Det tas også hensyn til samfunnsmessige forhold som for eksempel geografisk fordeling. Søkere anmodes om å dokumentere slike forhold dersom dette har relevans for spesialiteten. Det endelige opptaket foretas av fakultetets opptaksorgan.

NB: Utvidet søknadsfrist til 7. januar 2013.

Søknaden sendes henholdsvis til Institutt for klinisk odontologi, Det helsevitenskapelige fakultetet, Universitetet i Tromsø, 9037 Tromsø eller til Det odontologiske fakultet, Universitetet i Oslo, Postboks 1142, Blindern, 0318 Oslo
E-post: postmottak@odont.uio.no. Universitetet i Oslo har eget søknadsskjema http://www.odont.uio.no/studier/spesialistutdanning/soknadskjema-opptak-2013_130712_nts.pdf.

Søknad til UiB sendes til Institutt for klinisk odontologi, Universitetet i Bergen, Postboks 7804, 5020 Bergen. Telefon: 55586016, fax: 55586577, kontaktperson: Unni Lange: spesialistutd@iko.uib.no.