Høy kvalitet i Spania

I Spania gir jeg pasientene samme behandling og kvalitet som om det skulle vært i Norge, sier tannlege Jan Holmefjord som har drevet klinikk i Alicante i mange år, samtidig som han har undervist ved Universitetet i Bergen.

Holmefjord har tannlegekontor i denne gaten. Gitteret foran vinduene er vanlig i Spania - for sikkerhets skyld.

Vi møter Holmefjord i Den Norske Tannklinikken som han driver i byen Alfaz del Pi hvor det bor veldig mange nordmenn. På bordet i klinikken ligger en invitasjon til å gå på kurs i regi av den spanske tannlegeforeningen. Prof. Dr. Cosme Gay Escoda skal holde foredrag i «Cirugia bucal» på spansk fredag kveld og lørdag.

- Jeg har nytte av å være med på kurs i den spanske tannlegeforeningen. Jeg tror jeg kommer til å delta på dette kurset også, sier Holmefjord.

Tidligere har han vært med på en rekke kurs i Alicante. Et i protetikk på implantater. Et i kirurgi i munnhulen. Et i tannkjøttbetennelse.

- Jeg er med på kursene fordi dette er temaer som interesserer meg. Samtidig blir jeg kjent i det spanske tannlegemiljøet under slike kurs. Gratis er det også for medlemmer av den spanske tannlegeforeningen, noe alle tannleger i Spania må være for å bli godkjente.

- Kursene er litt mer kaotiske enn i Norge. Noen ganger snakker spanjolene i munnen på hverandre. Blir det åpnet for spørsmål, kan fire kursdeltagere spørre samtidig. Noen ganger kan også foredragsholderen skli litt ut, men vedkommende samler trådene og tar seg inn igjen. Det faglige nivået på kursene er godt, fullt på høyde med hva vi er vant til i Norge, sier Holmefjord som behersker spansk både skriftlig og muntlig. Alt foregår på spansk når han deltar på kurs i Alicante.

Klinikken

Jan Holmefjord driver Den Norske Tannklinikken alene og leier inn en tysk tannlege en gang i blant. Tannhelsesekretæren er også fra Tyskland, men hun snakker norsk, noe som er svært viktig når han har mange norske pasienter.

Den Norske Tannklinikken tilbyr alle typer tannbehandling, også spesialistbehandling som implantater og tannregulering, står det på klinikkens internettside. Der er følgende behandlinger i tillegg nevnt spesielt:

- Kroner, broer og proteser

- Estetisk tannbehandling som bleking og porselensfasetter

- Rehabilitering av redusert tannsett og behandling av tannkjøttsykdom.

Tannlege Jan Holmefjord er fra Bergen og han var distriktstannlege på Kleppestø i Askøy kommune før han flyttet til Spania i 1997. Da han reiste til Spania, begynte han hos en annen bergenser, tannlege Jan M. Hunderi.

Interessant

Ved Det medisinsk-odontologiske fakultet i Bergen har han vært instruktørtannlege, hovedsakelig i kariologi noen måneder i året.

- Det er interessant og en fin avveksling fra hverdagen i klinikken i Spania, sier Holmefjord.

Holmefjord har også planer om å være med på det neste Vestlandsmøtet i regi av Den norske tannlegeforening. Han er for øvrig både medlem av den norske og den spanske tannlegeforeningen.

Tid

Jan Holmefjord tar seg god tid til pasientene i Spania.

- Spesielt eldre norske pasienter liker å prate om mer enn selve behandlingen når de er hos meg. De snakker om hobbyene sine, enten de spiller golf, tennis, går turer i fjellet eller gjør andre ting. De eldre har også ofte en sykdomshistorie som de gjerne forteller.

Jan Holmefjord behandler sine pasienter etter de faglige retningslinjene som gjelder i Norge. Han opplever en liten forskjell fra Norge, spesielt blant sine spanske pasienter.

- Jeg har inntrykk av at spanske pasienter er vant til å få mer antibiotika av sine spanske tannleger enn det som er vanlig i Norge. Noen ganger vil ikke pasienten ha behandling, men antibiotika når de skulle hatt rotbehandling eller for eksempel tannkjøttbehandling, sier han.

Årsaken til dette kan være prisen på behandlingen. Det kan også være frykt for smerter. Kanskje mangler pasientene forståelse for at infeksjoner i munnen kan forsvinne for en stund, men komme tilbake om man ikke fjerner årsaken til den. De spanske pasientene tenker som så, at blir de kvitt det som gjør vondt, så er det ikke mer å bekymre seg over. Mañana sier man gjerne i Spania: Ordner det seg ikke i dag, så ordner det seg i morgen. En holdning som gjenspeiler hele den spanske kulturen. Denne holdningen møter Holmefjord også ellers i Alfaz del Pi.

Når infeksjonene kommer tilbake går pasienten til neste tannlege, og det kan være Jan Holmefjord. Han forteller dem hvor viktig det er å ta det vonde ved roten, bokstavelig talt.

Byen

Jan Holmefjord driver tannklinikk i en liten, oversiktlig spansk by, Alfaz del Pi, som ligger nedenfor et fjell og noen kilometer ovenfor Middelhavet. På veggen i klinikken har han et flott bilde av Bryggen i Bergen. Når hans mange norske pasienter fra Vestlandet får øye på dette, og snakker med bergenseren Holmefjord, føler de seg nesten som hjemme igjen. Det gir trygghet.

Alfaz del Pi er en svært internasjonal by, med halvparten spanjoler og resten utlendinger fra forskjellige land i Europa. Mange tusen nordmenn bor rundt byen og har sine egne miljøer med skole, behandlingssentre, fysioterapeut, lege, frisør og en klubb hvor de møtes for forskjellige aktiviteter. Over halvparten av pasientene til Holmefjord er norske, resten kommer fra forskjellige land i Europa.

Pensjonist

- Jeg skal snart pensjonere meg. Derfor er jeg på utkikk etter en annen som kan ta over klinikken min i Alfaz del Pi. Den som ønsker å starte her kan få et godt liv, god levestandard, nok å gjøre og hyggelige pasienter med god tid. Slik er det i hvert fall for meg.

- Jeg reiste til Spania fordi jeg ønsket å bo i et bedre klima. Jeg er klimaflyktning som så mange andre nordmenn. Her er det solskinn nesten hver dag, behagelige temperaturer, lengre lyst om ettermiddagene om vinteren og ikke minst tørrere enn i Bergen. Om vinteren er det mye lettere å være aktiv utendørs, for eksempel ved å ta en sykkeltur eller gå i fjellet. Og det er mye mer folk i gatene, mer liv utendørs, enn det er i Bergen på vinterstid.

Holmefjord har bolig med basseng midt i sentrum av Alfaz del Pi.

Når han blir pensjonist, skal han ikke flytte tilbake til Norge.

- Jeg har et behagelig liv i Spania. Her skal jeg leve og her skal jeg bo, samtidig som jeg holder god kontakt med familie og venner i Bergen.

Tekst og foto:
HaraldVingelsgaard