Fixed Prosthodontics: Principles and Clinics

Wiskott, H.W. Anselm:

Denne boken er et tungt oppslagsverk for alle med interesse for protetisk tannbehandling. Tung i dobbelt betydning; boken er på 768 sider og veier 2,9 kg. Den er også faglig tung der den inngående beskriver de viktigste protetiske behandlingsprinsippene.

I boken står det følgende om forfatteren: H.W. Anselm Wiskott ble uteksaminert i 1977. I 1982 fikk han en Master of Science i periodonti fra University of Michigan. I 1989 fikk han en Master of Science i fast protetikk fra Universtiy of Washington. I 1998 fikk han en Ph.D.-grad i biomaterialer. Dr. Wiskott har skrevet rundt 100 undervisningsartikler. Han er lærer og praktiserer tannlegefaget i Geneve, Sveits. Hva slags lærer og hvilket lærested han er tilknyttet, står det intet om.

Forfatteren skriver i forordet at boken er skrevet for tannlegestudenten. Den er ment som en guide med en akademisk tilnærming til kliniske problemer for den kommende praktikeren. Den skal altså ta for seg de prinsipielle konseptene og kliniske stegene ved fast protetikk. At forfatteren har virkeliggjort dette gjennom en så detaljert og innholdsrik bok, står det respekt av.

Boken er bygget opp i seks seksjoner; Introduction, Oral Environment, Treatment Plan, Preprosthetic Phase, Prosthetic Phase og Follow-Up. Disse er igjen delt opp i 20 kapitler. 18 av kapitlene begynner med en introduksjon før de beskriver målet med kapittlet. Ni av kapitlene avsluttes med en oppsummering. Det er 825 illustrasjoner som bortsett ifra de som omhandler estetikk (kapittel 9), er holdt i sort-hvitt. Dette skal være for å redusere produksjonskostnadene.

Boken virker grundig lagt opp. De enkelte prosedyrer er nøye forklart i ord og bilde. Det er ytterst få sider som ikke har en forklarende illustrasjon. Referanselisten etter hvert kapittel er omfattende; hele 304 er det til kapittel 10. Det kan virke som om det er mange kapitler med enda flere underkapitler, men det er vel på den måten det må gjøres når det er så mye kunnskap som skal formidles på en strukturert måte

Boken er ikke en del av pensumlisten ved fakultetene i Norge. Den kan likevel brukes som et supplement til dagens bøker. Den gir en god gjennomgang av de protetiske prinsippene med forklaring på akademisk bakgrunn. Det er kanskje ikke alle behandlingsprinsippene som blir brukt i Norge, men det kan derfor være en spore til å argumentere mer for våre behandlingsmetoder.

Boken vil gi deg mye kunnskap. Både som en oppfriskning av tidligere lærdom og som oppdatering på hva som har skjedd på den protetiske fronten siden du selv avla eksamen. For deg som ønsker et oppslagsverk og supplement til pensumlitteraturen der det meste er forklart, er boken et godt valg.

Bjørn EinarDahl 

London: Quintessence Publishing co. inc.; 2011. 768 sider, 825 illustrasjoner. ISBN 978-1-85097-208-2