Tannbleking skal starte hos tannlegen

Tannblekemidler med styrke 0,1 - 6,0 % hydrogenperoksid, til stede eller frigjort, kan bare selges til tannleger. Første sekvens i hver behandlingssyklus skal gjennomføres hos eller under direkte tilsyn av tannlege. Produktene skal ikke brukes på personer under 18 år. Dette slår Mattilsynet fast i en ny forskrift.

I realiteten har et forbud mot fritt salg av tannblekeprodukter eksistert lenge, fordi det ikke har vært tillatt med mer enn 0,1 % hydrogenperoksid i kosmetiske produkter til bruk i munnhulen. Allerede for mange år siden avgjorde Mattilsynet og Helsedirektoratet at tannblekeprodukter skal følge bestemmelsene i kosmetikkdirektivet/kosmetikkforskriften. Nå blir regelverket oppdatert og nedfelt i en forskrift fastsatt av Mattilsynet på bakgrunn av et EU-direktiv fra 2011.

Tannblekemidler som inneholder fra 0,1 til 6 prosent hydrogenperoksid kan selges, men bare til tannleger. Dette gjelder også produkter som frigjør tilsvarende mengde hydrogenperoksid. Konsentrasjonen av H2O2 til stede eller frigjort skal angis i prosent.

I første del av hver behandlingssekvens skal produktene brukes av en tannlege. Hvis det er mulig å sikre et tilsvarende sikkerhetsnivå kan også gjøres under direkte tilsyn av en tannlege. Deretter kan forbrukeren få produktet for selv å fullføre behandlingen. Produktene skal ikke brukes på personer under 18 år.

Endringen begrunnes med at det regnes som trygt å bruke tannblekemidler som nevnt over så sant tannlegen undersøker pasienten uten å finne risikofaktorer eller orale sykdommer som taler imot behandlingen, og tannlegen forsikrer seg om at pasienten ikke bruker produktene oftere eller lenger enn de er ment å skulle brukes.

De nye reglene gjelder for produkter som reguleres i henhold til direktiv 76/768/EØF, om kosmetiske produkter. Mattilsynet er ansvarlig for å føre tilsyn og for spørsmål om regelverket som gjelder for produktene.