Tannhelsetjenestens kompetansesenter Vest avdeling Rogaland:

Står støtt på fire ben

Tannhelsetjenestens kompetansesenter Vest avdeling Rogaland åpnet i mai i år etter en prosjektperiode på vel fire år.

Magne Audun Kloster leder Tannhelsetjenestens kompetansesenter Vest, avdeling Rogaland.

Avdelingen bygges opp rundt Rogaland spesialisttannklinikk i Stavanger, og ledes av tannlege Magne Audun Kloster. Han kommer fra stillingen som prosjektleder for TK Vest og har vært ansatt i Tannhelse Rogaland siden 1978.

- Vi står på tre bein: spesialisttannbehandling, forskning og spesialistutdanning, men jeg liker å føye til et bein nummer fire, nemlig kompetansespredning, sier Kloster.

TK Vest avdeling Rogaland har nylig utarbeidet et utviklingsdokument, hvor det blant annet legges vekt på kursvirksomhet, rådgivning og annen aktivitet som er med på å øke kompetansen i regionen som sådan, i tillegg til interne kurs og tverrfaglige møter.

- Gjennom hospitering hos oss, kommer vi til å jobbe målrettet for å spre den nødvendige kyndighet som distriktene trenger. Vi satser også på å prekvalifisere kandidater med tanke på opptak til spesialistutdanning, sier han.

Utdanning med lønn

For tiden har avdeling Rogaland seks kandidater på spesialistutdanning som de lønner av egne midler mot en bindingstid etter endt utdannelse. Senteret har to kandidater innen pedodonti, en på oral kirurgi og oral medisin, en på endodonti, en på klinisk odontologi, og en på kjeve- og ansiktsradiologi.

- Dette er en investering for fremtiden, sier Kloster.

Målet er å bygge opp et senter med så god og bred kompetanse som mulig.

Radiologistillingen er i samarbeid med Stavanger universitetssjukehus, og kandidaten skal etter endt utdanning jobbe både ved kompetansesenteret og på sykehuset.

Når det gjelder kandidaten i klinisk odontologi, vil den kliniske treningen foregå i Stavanger. Det ser også ut til å kunne bli et visst desentralisert opplegg når det gjelder kandidaten i kjeve- og ansiktsradiologi, hvor både kompetansesenteret og sykehuset vil ha en rolle.

For kandidaten i oralkirurgi som har sykehusturnus fjerde studieår, jobbes det med å få på plass en utdanningsstilling knyttet til sykehuset.

Styret i Tannhelse Rogaland har opprettet et utdanningsfond der de som ønsker å gå inn i en spesialistutdanning kan søke. Ut fra behov, vil kompetansesenteret gi anbefaling for aktuelle kandidater overfor utdanningsinstitusjon og opptakskomiteen.

- Vi jobber for å ha alle spesialitetene innen tre år, inkludert klinisk odontologi. Målet på sikt er å kunne ta hjem flere spesialistkandidater og gi dem klinisk trening her hos oss, sier Kloster.

Oralkirurgisk enhet

TK Vest avdeling Rogaland har etablert et samarbeid med Stavanger universitetssjukehus innen oral kirurgi. Gjennom dette samarbeidet er målet å bygge opp en attraktiv og faglig sterk oralkirurgisk enhet, med anslagsvis fire fulle stillinger. Avdeling Rogaland har i dag to av disse stillingene, hvorav den ene for tiden er en 40 prosent stilling ved sykehuset, blant annet jobber for å øke sin egen kompetanse.

I tillegg er det ansatt to kjeveortopeder i til sammen 140 prosent, 120 prosent stilling er ansatt innen protetikk, og 100 prosent i endodonti. Senteret har også et rusteam og et team i odontofobi, sistnevnte tar seg også av narkosebehandling. Det er for tiden vakanse i periodonti. Til sammen har litt over 20 personer sitt virke ved TK Vest avdeling Rogaland.

Dynamisk forskning

Også innen forskning har TK Vest avdeling Rogaland fått til mye på kort tid.Det er tilsatt to forskningskoordinatorer, den ene tannlege med doktorgrad som tidligere var forskningskoordinator i prosjektfasen.

I desember i fjor ble det ansatt en forskningskoordinator nummer to. Vedkommende kommer fra en stilling som assistentprofessor ved tannlegehøyskolen i København, er ikke tannlege, men har doktorgrad i tannerosjoner.

Det er også stor aktivitet når det gjelder forskningsprosjekter. For tiden skrives det protokoll på et doktorgradsløp som går på tannhelse og barnevern i samarbeid med Hordaland fylke. Her er det søkt støtte fra det regionale forskingsfondet.

Andre samarbeid er med Universitetet i Oslo, hvor avdeling Rogaland er tungt inne i et prosjekt vedrørende tannerosjoner, og med Universitetet i Reykjavik, hvor et prosjekt på Jæren innen folkehelse skal gi kunnskap om forebygging i tannhelsearbeidet blant 12-åringer.

Universitetet i Stavanger har også initiert et samarbeid innen forskning på ernæring og tannhelse som nå er i startgropa, og i tillegg skal en av tannlegene ved avdeling Rogaland ta en Master of Science, og kanskje en doktorgrad, innen temaet rus og tannhelse i et samarbeid med Universitetet i København.

- Vi har utarbeidet en strategi innen forskning som vi jobber aktivt i forhold til. Flere prosjekter er i tidlig fase, og det er mye spennende på gang, sier Kloster.

Avdeling Rogaland er også deltaker i prosjektet «Tortur- og overgrepsofre og odontofobi» som hadde oppstart i fjor. Hittil har det blitt prioritert å styrke og konsolidere Senter for odontofobi i Bergen, som ligger under avdeling Hordaland. Det skal videre etableres et behandlerteam bestående av tannlege, psykolog og tannhelsesekretær i hvert fylke. Planen er å ha disse operative ved årsskiftet.

Trangt om plassen

Så langt er alt i rute for TK Vest avdeling Rogaland, og de er stolte av hva de har fått til. Det har imidlertid dukket opp et positivt problem: de er i ferd med å vokse ut av lokalene sine. Med tanke på fremtiden, er det nedsatt et utvalg som skal finne frem til større og mer egnede lokaler i Stavanger.

- Vi har blitt større raskere enn vi regnet med, noe som i og for seg tyder på at vi gjør noe riktig, sier Kloster.

- Vi jobber målrettet for å sikre oss det personellet vi trenger. Spesielt gir dette nå uttelling innen spesialistutdanningen og forskning. Men det fordrer hele tiden at vi er entusiastiske og har tro på det vi jobber med. Vi har ikke tid til for mange hvileskjær.

I følge Kloster skyldes fremgangen ikke minst et veldig godt samarbeid med departement, direktorat, og den politiske og administrative ledelsen i fylket. Han trekker også frem det gode samarbeidet med Stavanger universitetssjukehus.

- I tillegg har vi en fylkestannlege som virkelig vil dette, og som backer opp slik at vi får det til. Foreløpig har vi fått tilført midler på linje med det vi har søkt om, og håper selvsagt at det fortsetter.

- Vi kan vise til fine resultater og er helt sikre på at vi er på rett vei. For å beholde et velgående kompetansesenter til gavn for befolkningen i vår region, må alle gode krefter være med å dra i samme retning videre.

TK Vest avdeling Rogaland

  • Åpnet i mai 2012

  • Bygges opp rundt Rogaland spesialistklinikk i Stavanger

  • Tilbyr spesialistutdanning med lønn

  • Er involvert i flere større forskningsprosjekter

  • Bygger opp oralkirurgisk enhet i samarbeid med Stavanger universitetssjukehus

  • Vokser raskere enn antatt

Tone Elise EngGalåen