Viktige signaler fra helseministeren - og fra Mattilsynet

Årets største arrangement i NTFs regi er vel overstått. I år tok nesten 4000 personer turen til landsmøtet på Lillestrøm. Et slikt arrangement krever mye av alle involverte, både i sekretariatet, i fagnemnden og blant våre gode samarbeidspartnere. Tusen takk til alle som gjorde landsmøtet til et flott arrangement!

I talen min under åpningen tok jeg opp flere saker som hovedstyret har jobbet mye med dette året. Blant de viktigste var satsingen på kommunikasjonsarbeidet for å øke gjennomslagskraften og synligheten til NTF. Tannhelsetjenesten som del av den generelle helsetjenesten, med fokus på forebygging og samhandling i bred forstand, var et annet viktig punkt. Jeg slo fast at NTF vil jobbe for at tannleger skal få direkte henvisningsrett til legespesialist. Jeg utfordret også myndighetene til virkelig å satse på elektronisk kommunikasjon. IT må bidra til å lette samhandling og samarbeid mellom de ulike gruppene innen helsevesenet. Tannleger har mye å bidra med, ikke minst i folkehelsearbeidet, et område som vil kreve betraktelig mer ressurser i årene fremover.

Jeg snakket om NTFs ståsted når det gjelder finansiering av tannhelsetjenester, nemlig «mer til dem som trenger det mest». Vi er glad for at regjeringen vil gi tannhelsetjenesten friske midler i statsbudsjettet for 2013. Særlig fornøyd er vi med at vi fikk innfridd kravet om mer penger til dem som er varig syke eller har nedsatt funksjonsevne, altså gruppen med innslagspunkt 14 i folketrygdens regelverk. Dette har NTF jobbet for i lang tid. Gledelig er det også at satsingen på kompetanseheving og samhandling økes. Men de 80 millionene, som tannhelsekontroll hvert annet år for de over 75 år vil koste på årsbasis, mener vi kunne vært brukt vesentlig mer målrettet, til det beste for de aller svakeste gruppene.

Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støres tale til tannlegene under landsmøtet satte et spesielt preg på åpningen i år. Det var med stor tilfredshet vi hørte at han i store deler av sin tale fokuserte nettopp på de sakene vi har arbeidet med de siste årene. Han understreket at vi har god helse og trygge helsetjenester i landet vårt, og at tannlegene er en viktig del av helsetjenesten. Han snakket om viktigheten av god folkehelse og forebygging, og han la vekt på at tannhelse er en viktig del av folkehelsen.

Støre poengterte at tannhelsetjenesten er en viktig brikke i samhandlingsreformen. Kjernepunktet i reformen er økt satsing på helsefremmende og forebyggende arbeid - nettopp slik tannhelsetjenesten arbeider. Han ønsket derfor tannlegene og NTF velkommen på banen, og til å innta en aktiv rolle i folkehelsearbeidet. Han lovte å legge forholdene til rette for nødvendig samhandling, blant annet i form av gode strukturer for elektronisk informasjonsutveksling som grunnlag for korrekt og faglig forsvarlig behandling av pasienter i hele helsevesenet. Tannlegeforeningens arbeid på dette feltet ble trukket frem, samtidig som han hilste velkommen våre politiske mål i strategisk plan og arbeidsprogram på dette feltet.

Støre ga også honnør til NTFs krav om obligatorisk etterutdanning. Han pekte på at med tannlegenes frie rolle, med fri etablering og fri prissetting, er det naturlig med økende krav om åpenhet rundt dokumentasjon av kvalitet og pris, særlig for tjenester som finansieres av offentlige midler. Han fremhevet den kommende markedsportalen som en viktig brikke for å få til dette og varslet at han ønsket en dialog om hvordan vi kan drive kvalitets- og pasientsikkerhetsarbeid, også i privat tannhelsesektor, i fremtiden.

Jeg er glad for at helse- og omsorgsministeren var tydelig på tannhelsetjenestens naturlige plass i helsetjenesten og at vi skal inkluderes i arbeidet fremover, både med folkehelse og samhandling. NTF vil ta Støre på ordet, og vi er allerede i gang med å følge opp innspillene han kom med på landsmøtet.

Så over til noe helt annet; nemlig tannbleking.

En ny forskrift trer i kraft fra 31. oktober 2012. Den slår fast at tannblekeprodukter hører inn under direktivet om kosmetiske produkter, ikke medisinsk utstyr. Dette er i tråd med Europakommisjonens oppfatning.

Hovedpunktene i forskriften er at produkter som inneholder 0,1 - 6 % av det aktive blekestoffet H2O2 til stede eller frigjort nå blir tillatt solgt, men bare til tannleger. For hver brukssyklus skal produktet første gang kun brukes av en tannlege eller under en tannleges direkte oppsyn, dersom et tilsvarende sikkerhetsnivå kan garanteres. Deretter stilles produktet til rådighet for forbrukeren i resten av brukssyklusen. Produktene skal ikke brukes av personer under 18 år. Alle produkter som inneholder over 6 % H2O2 blir forbudt. Produkter med inntil 0,1 % H2O2 kan omsettes og brukes som før.

Dette betyr at den eneste formen for effektiv bleking som nå blir lovlig, er tradisjonell hjemmebleking utført etter veiledning av tannlege. Mattilsynet har understreket at uttrykket «under tannlegers direkte oppsyn» skal tolkes bokstavelig.

NTF er fornøyd med at det nå kommer klare regler på området. Vi håper at Mattilsynet vil følge opp forskriften nøye, og at det vil bli slutt på useriøse aktører i tannblekebransjen. Vi lover å følge godt med!

Camilla HansenSteinum