På nett

Enorm innovasjon i helse-it

Hvorfor er relativt få telemedisinske anvendelser tatt i bruk i foregangslandet Norge? Dette var et av spørsmålene som ble stilt under Computerworlds konferanse Health World i Oslo torsdag 1. november. Spørsmålet gjelder egentlig helse-it generelt. Produsentene på sin side forklarte sine vanskeligheter med å utvikle ny teknologi med at det verken finnes tekniske standarder eller harmonisering av lovverk landene imellom. Et tjuetalls ulike lover regulerer pasientdata bare i Norge.

- I forbindelse med samhandlingsreformen tar vi tak i disse problemene og vil foreslå endringer når behovet dukker opp. Men dette er en prosess som tar veldig lang tid, sa Helge Blindheim fra Helsedirektoratet, som var en av talerne. Han hyllet ellers innovasjonskraften rundt forbrukerrettet utstyr som smartmobiler og nettbrett.

- Teknologien er i ferd med å folkeliggjøres. Den er i ferd med å bli enkel og grei å bruke - på menneskets premisser. Også innen helse er det kommet mange tjenester: alt fra blodtrykksmålere til tjenester som hjelper pasientgrupper til å finne likesinnede. Innovasjonstakten på teknologien er enorm, og det offentlige trenger det private næringslivs innsats, sa Blindheim. Han beskrev også enorme utfordringer for helsevesenet, der mange tusen applikasjoner er i bruk, uten egentlig å kommunisere med hverandre.

Kilde: Computerworld