Arbeidstilsynet varslet tilsyn

Arbeidstilsynet retter oppmerksomhet mot tannhelsetjenesten i perioden februar-april 2012.

Arbeidstilsynets hovedmål er å bidra til at arbeidsrelatert sykdom og skade forebygges, og at arbeidsgivere bidrar til et sikkert og inkluderende arbeidsliv med trygge tilsettingsforhold og en meningsfylt arbeidssituasjon for den enkelte.

I perioden 2111 - 2012 gjennomfører Arbeidstilsynet en nasjonal tilsynsaktivitet innenfor etatens satsingsområde som er å styrke tilrettelegging og oppfølging.

Satsingsområdets mål er at antall virksomheter som legger til rette for sine arbeidstakere og følger opp sine sykemeldte skal øke. Prosjektet ''På lag'' utgjør hovedaktiviteten innenfor satsingsområdet.

På lag har både privat og offentlig sektor som målgruppe. I 2012 er tannhelse en av de bransjene som vil bli prioritert for tilsyn og aktiviteten gjennomføres i perioden februar-april 2012, heter det i et brev fra Arbeidstilsynet.

Tilsynene vil rette seg mot arbeidsgivere og kontroll med deres ansvar for at det utøves systematisk og forebyggende HMS-arbeid i virksomheten. Det er arbeidsgiveren som er ansvarlig for å etablere internkontroll i sin virksomhet. Med dette menes systematisk arbeid med helse, miljø og sikkerhet (HMS). HMS-arbeidet må ta utgangspunkt i kartlegging og risikovurdering av arbeidsplassen. På bakgrunn av slike kartlegginger skal arbeidsgiver i samarbeid med sine ansatte og vernetjeneste finne og prioritere tiltak for å løse og forebygge eventuelle problemer.

HMS-arbeidet skal ikke bare omfatte fysiske arbeidsmiljøfaktorer som sikring av maskiner, kjemikalier etc. de organisatoriske forholdene skal kartlegges på lik linje med fysiske forhold. Dette omfatter utvikling av et godt arbeidsmiljø og et HMS-system som er tilpasset de oppgaver og den organisering som virksomheten har.

Informasjon og veiledning er også blant prosjektets virkemidler. I den grad virksomhetene opplever utfordringer eller problemer knyttet til sitt HMS-arbeid er det vårt mål å bidra til at dette løses på en konstruktiv måte.

Tilsynsmetode

På lag benytter flere ulike tilsynsmetoder. Når det gjelder tilsynsaktivitet innenfor tannhelse, vil tilsynene ført og fremst gjennomføres ved intervju av leder, vernetjeneste, eventuelt ansattes representant og tillitsvalgte. Tilsynene beregnes å ha en varighet på 1,5 - 2 timer. Melding om tilsyn vil bli utsendt minst 14 dager før tilsynet gjennomføres, heter det i brevet fra Arbeidstilsynet.