Til dels store takstendringer i årets «gule hefte»

I årets hefte om Folketrygdens stønad til dekning av utgifter til tannbehandling er det takstene som er i fokus. Noen takster er økt betraktelig mens andre er uforandret i kroneverdi, og visse behandlingstyper er prioritert.

Endringer i grunnlaget for trygdebudsjettet

Som mange vil være kjent med er særfradragsordningen for utgifter til behandling av kroniske sykdommer som overstiger 9 180 kroner etter trygderefusjon ikke lenger aktuell fra 1. januar 2012. Innsparingene av dette tiltaket for tannhelse, 137 millioner, er overført til trygdebudsjettet på tannhelseområdet for å styrke tannhelserefusjonene.

Samtidig har utbetalingene over trygdebudsjettet til tannhelse vært større enn budsjettert i første halvår i 2011. Stortinget har derfor vedtatt at den generelle takstøkningen på tannhelseområdet i 2012 skal være lavere enn tidligere stipulert.

Disse to effektene virker mot hverandre, og har gitt seg forskjellig utslag for gruppene som faller innenfor de 14 innslagspunktene i forskriften til Lov om folketrygd § 5-6, tredje ledd.

I praksis betyr dette at refusjonstakstene stort sett er justert opp med 1,1 prosent, mens honorartakstene er oppjustert med 3,3 prosent. Noen takster er justert ytterligere opp.

De 137 millionene er fordelt slik:

100 millioner er avsatt til takster for periodontitt og rehabilitering som følge av periodontitt. 37 millioner er fordelt på takster der refusjoner ytes etter honorartakst. Dette gjelder SMT-pasienter, LKG-spaltepasienter, svulster i munnhule og kjeve, infeksjonsforebyggende behandling, tannutviklingsforstyrrelser, yrkesskader og fallskader, dvs innslagspunktene 1, 2, 3, 4, 7, 12 og 13b.

Det vil føre for langt å gi en utfyllende oversikt over takstendringene, men her følger noen eksempler:

Generelle tjenester

Honorartaksten for undersøkelse er økt fra 320 til 460 kroner og taksten for omfattende undersøkelse hos spesialist økt fra 980 til 1110 kroner. Takstserien er utvidet med egne takster for lystgass- og narkosebehandling.

Forebyggende behandling

Honorartaksten er doblet fra 370 til 750 kroner.

Konserverende og endodontisk behandling

For treflaters fylling er honorartaksten økt fra 680 til 920 kroner. Rotfylling av molar er økt fra 2555 til 4035 kroner. Det er innført nye takster for oppbygging av tannkrone, stiftforankring i rotkanal og non-operativ kariesbehandling.

Protetisk behandling

Her er økningen minimal. Det er innført egen takst for stent ved implantatarbeid, overført fra kirurgitakstserien.

Kirurgisk behandling

Flere av takstene er økt betydelig. For eksempel er fjerning av retinert tann/dyptliggende rot økt fra 1290 til 1845 kroner, cystektomi fra 1945 til 2390 kroner. For en del andre takster er økningen mer moderat.

Periodontal behandling og rehabilitering

Refusjonstakst for partiell protese er økt fra 4 900 til 6 860 kroner. Fast protetikk er økt fra 4 785 til 6 455 pr tann. Kirurgisk innsetting av implantat økes fra 3 700 til 4 660 kroner. Kjeveortopedisk rehabilitering økes fra 4 260 til 5 455 kroner. Det er innført takster for regenerasjonsbehandling. Tabellen for tidsbruk er forsiktig oppjustert.

Kjeveortopedisk behandling

Takstene er uendret i kroneverdi.

Øvrige behandlinger

Her er endringene små. Det er innført takst for injeksjon i kjeveledd.

Laboratorieprøver og røntgenundersøkelser

Heller ikke her er det store endringer, med unntak av honorartakst for CT/MR-opptak som er økt fra 1 020 til 1 650 kroner.

Ellers er det verdt å merke seg at fjorårets prosentvise refusjon av honorartakst ved attrisjon, erosjon og munntørrhet er opphevet. Disse punktene utløser nå refusjonstakst, noe som forenkler administrasjonen for alle parter.

Forskriftens tekst er for øvrig lett gjenkjennelig. De største endringene er skjedd innenfor takstseriene.

Behandlingsstyrende effekter

Slike effekter har vært mye diskutert med forankring i takstseriene. Det er uvisst hvordan dette kan slå ut etter takstene i 2012, men kjeveortopedisk korreksjon som alternativ til implantat ved tanntap kan fortsatt vurderes etter en viss styrking av taksten for dette.

ArilJul Nilsen 

Fagsjef NTF