To tannpleiere tar doktorgrad

Norsk tannpleierforening (NTpF) markerte tannpleierfagets to første doktorgrader med foreningens første forskningsseminar 24. november i fjor. I desember var det disputas for begge kandidatene.

Kari Elisabeth Dahl (t.v.) og Anne Elisabeth Münster Halvari (t.h) ble overrasket over å motta hver sin sjekk på 20 000 kroner, som stipend fra Tannpleierforeningen. Foreningens leder Hilde Aga sto for overrekkelsen. Foto: Audun Hopland.

Tannpleier Kari Elisabeth Dahl har forsket på forholdet mellom sykdom, helse og livskvalitet innenfor tannhelsetjenesten. Hun har sammenlignet oral status med pasientens individuelle oppfatning av, og egen tilfredshet med, egen tannhelse. Både utseende og selvfølelse har vært sentrale temaer, sa Dahl da hun presenterte avhandlingen sin.

Tannpleier og cand. polit Anne Elisabeth Münster Halvaris tema er angst og motivasjon for tannbehandling. Et motiverende klima fører til en bedre relasjon mellom tannpleier og pasient, sier hun, og legger til at et godt klima øker pasientenes motivasjon for behandling og bidrar til at pasientene steller tennene sine bedre. Å utsette pasienten for press og kontroll må minimaliseres, mener Halvari videre, og sier at ved å tilfredsstille pasientens behov kan angst forebygges.

Forbundsleder Gunn Olander i Delta, arbeidstakerorganisasjonen i YS som NTpF er tilsluttet, gratulerte NTpF med doktorandene og med å ha tatt et viktig steg i retning av faglig styrke, anerkjennelse og gjennomslag.

- Tannpleierne er viktig for mennesker i alle aldere. Deltas leder roste yrkesgruppen for innsatsen med å veilede folk til bedre å ivareta egen tannhelse.

I tillegg til hovedattraksjonen, presentasjon av de to doktorgradsarbeidene, fikk de cirka 85 fremmøtte, hovedsakelig tannpleiere, et heldagsprogram bestående av foredrag ved overtannpleier i Buskerud, Eva Rydgren Krona, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og forskningssjef ved Tannhelsetjenestens kompetansesenter Øst (TKØ), Tiril Willumsen, professor og tannpleier Kerstin Øhrn fra Høgskolan i Dalarna og dosent og tannpleier Kajsa Abrahamssson ved Universitetet i Göteborg, forskningssjef Lars Bergdahl fra Universitetet i Tromsø og studieleder ved tannpleierutdanningen ved Universitetet i Bergen, Tordis Trovik.

Enkelte av foredragene er lagt ut på tannpleiernes nettsted, www.tannpleier.no

Ellen BeateDyvi